За родители

Начало | За родители | Когато детето има температура... Няколко грешки, които да не допускаме

Когато детето има температура... Няколко грешки, които да не допускаме

Аз детето | 2019-02-01

Когато детето има температура... Няколко грешки, които да не допускаме

Детето ни има температура и колкото и да е малка тя и лекарят да ни уверява, че ще мине и няма да има проблеми, ние като родители винаги се притесняваме за мъника си и се стараем да му помогнем да оздравее по-бързо по всякакъв начин. Стараем се и да му е добре и да се чувства колкото се може по-комфортно. Но понякога от толкова старание всъщност правим някои грешки, които постигат точно обратния ефект, макар че действията ни изглеждат логични. Ето и кои са те!

Завиваме го прекалено много

Може да ви се струва добра идея, че щом детето е болно – трябва да е добре завито, за да не се простуди още повече. Това е така, но не и когато има температура. Така вместо тя да минава, всъщност се покачва още повече. Затова, когато хлапето има температура всъщност трябва да го облечете по-леко и да не го завивате много. Така тялото ще може спокойно да се охлажда и температурата ще спадне по-бързо.

Карате детето да се храни насила

Не настоявайте детето да яде, но периодично му предлагайте храна. Идеални в случая са супи, задушени или варени зеленчуци, свежи плодове. Но детето трябва да яде само ако иска, когато се почувства малко по-добре със сигурност ще има и апетит. Липсата на апетит всъщност е защитна реакция на организма. Той съсредоточава цялата енергия в боренето с вирусите и микробите, която иначе би отишла за храносмилане.

Давате лекарства, когато температурата е около 38,3 градуса

При такава стойност повечето от нас веднага започват с даването на температуропонижаващи лекарства. Това обаче се оказва грешка, твърдят педиатрите. Температура до 38,3 градуса всъщност е полезна за тялото, защото така то елиминира вредните микроорганизми. При всички случаи обаче температура над тази стойност не е добре дошла и трябва да се потърси лекарска помощ.

Не карайте детето да се изпотява

„Да го облечем повече, че да се изпоти“ е абсолютно грешна реакция при висока температура. Напротив, детето трябва да се съблече, а стаята да се проветри. Дайте възможност на тялото да губи от топлината и да се охлажда само.

Не пренебрегвайте другите симптоми

В голяма част от случаите сама по себе си температурата не представлява опасност за детето (с изключение на новородените). Но ако детето има главоболие, не изглежда на себе си, кашля или пък има промяна в мускулния тонус – намален е или обратното – повишен, ако има признаци на обезводняване, незабавно потърсете лекарска помощ.

Обърнете внимание на студените крака и ръце

Студените крайници са признак за спазъм на съдовете, което в съчетание с високата температура може да провокира крампи. В тази ситуация е необходим масаж на крайниците и не е излишен още един слой дрехи. При подобни симптоми строго са забранени прохладните компреси и мокрите разтривки (със спирт, ракия, оцет и т. н.).

Снимка: pixabay.com

Вижте още:
Да свалим температурата на детето без излишни лекарстваКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град