любопитно

Начало | любопитно | Сюрщрьоминг – най-ужасното нещо, за което някога ще чуете!

Сюрщрьоминг – най-ужасното нещо, за което някога ще чуете!

Аз детето | 2018-05-25

Сюрщрьоминг – най-ужасното нещо, за което някога ще чуете!

Обичате ли пица? Що за въпрос, естествено, че да! Кой не обича, нали? Пицата отдавна се е превърнала в любимо хапване на много хора по света! Никой не би отказал да напълни стомаха си с едно парче или пък с цяла пица само за него! Да не говорим пък за аромата, който се носи от току-що изпечената пица. Вкусният доматен сос, разтопеният кашкавал и малко характерни подправки – неустоима комбинация. Само като си мислим за това и устата ни се пълни със слюнка. Далеч от храната сигурно има и други миризми, които ви правят щастливи... За някои хора няма нищо по-прекрасно от миризмата на борова гора след като е изкъпана от пролетен или летен дъжд. Други пък обичат да се спират и да помирисват розите, когато са цъфнали. Ако някога сте влизали в магазин за декоративни свещи, то знаете какъв прекрасен аромат се носи там.

Разбира се, има и много неща, които не миришат толкова добре: чорапи, кофата за боклук, миризливо сирене, развалени яйца, белина и т. н. Списъкът продължава и продължава... Но кое е най-лошото нещо на което носът ви е попадал досега? За някои хора отговорът на най-лошата миризма, която могат да си представят е само една дума, макар и доста трудна за произнасяне: сюрщрьоминг. Какво, я повтори? Стига де, не се притеснявайте ако никога не сте чували за сюрщрьоминг. Повечето хора извън Швеция също не са чували... или яли!

Точно така, това нещо е храна! По-конкретно ферментирала риба или още по-точно херинга. Името сюрщрьоминг в буквален превод от шведски означава „кисела херинга“. Херингата се улавя през пролетта, когато е в добро състояние и точно преди да хвърли хайвера си. Рибата ферментира в бъчви за един или два месеца, след което се консервира и ферментацията продължава. Половин до една година след това, газовете от ферментацията създават достатъчно налягане за деформирането на консервите до сравнително сферична форма. Това е и типичната форма, в която сюрщрьоминг може да се намери в хранителните магазини в Швеция.

Макар процесът по обработката на херингата да не звучи особено апетитно, това всъщност е най-добрият метод за съхранение на храна използван в страната от векове! При това отварянето на направените консерви през август се превръща в истински празник! Тогава се организира специален празник, на който се продава готовата херинга. Макар че не всички в Швеция харесват сюрщрьоминг, той е най-популярната храна там. Сигурно вече се чудите защо пък риба да е най-лошо миришещото нещо в света... Ами представете си как мирише разваляща се риба и ще разберете! Причината за вмирисването на рибата са анаеробни бактерии от групата Haloanaerobium. Тези видове произвеждат въглероден диоксид и редица вещества, придаващи характерната смесица от миризми – острия мирис на пропионова киселина, мириса на развалени яйца (сероводород), мириса на гранясало масло от бутанова киселина, и киселия мирис на оцетна киселина.

Освен това е много показателен и впечатляващ фактът, че няколко аеролинии са забранили превозването на сюрщрьоминг на борда на самолетите, с опасението, че под тази форма сюрщрьоминг е потенциално опасна (особено на места с ограничена вентилация). Компании като „Бритиш Еъруейс“ и „Ер Франс“ класифицират консервите със сюрщрьоминг като взривоопасни и забраняват сервирането им по време на своите полети.

За щастие консервираната риба не трябва да се яде отделно. Вместо това главните готвачи препоръчват да се хапва като част от сандвич на тънък, маслен хляб и покрити с тънко нарязани картофи, нарязан на кубчета червен лук, заквасена сметана и копър. Някои хора пият мляко и ядат твърдо сирене заедно със своя сандвич със сюрщрьоминг. Мммм... вкусно...?

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град