Растения и животни

Начало | Растения и животни | Стъклените жаби стават прозрачни, когато спят... като „крият“ почти цялата си кръв

Стъклените жаби стават прозрачни, когато спят... като „крият“ почти цялата си кръв

Аз детето | 2022-12-29

Стъклените жаби стават прозрачни, когато спят... като „крият“ почти цялата си кръв

Когато сте просто една мъничка симпатична жабка, която се опитва да си проправи път в дивите джунгли на Централна и Южна Америка, трябва да имате някои трикове за оцеляване. Така някои жаби използват мощни токсини, за да оцелеят. Други разчитат на по-тихи тактики – камуфлаж, който им помага да останат скрити от очите на ненаситните хищници. За стъклената жаба (Hyalinobatrachium fleischmanni), живееща в листните върхове на дърветата, този камуфлаж е под формата на истинска прозрачност.

Обикновено нощни животни, жабите ограничават шансовете си да станат обяд, като пълзят през нощта под прикритието на тъмнината. През деня намират хубаво листо, на което да се свият, където зелената пигментация на кожата им помага да се слеят с фона. Но спящата стъклена жаба все още е изправена пред много рискове през деня, рискове, които невинаги се избягват лесно, като се крият под листата. Когато слънчевата светлина проникне през полупрозрачен лист, малката жаба може да образува ясен силует с форма на жаба, който да се откроява пред гладните хищници, търсещи лека закуска. Но природата е по-умна отколкото всички хора предполагаме и се е погрижила и за този случай. Поне за тази жаба, която е извадила невероятен късмет с една своя способност.

Екип от учени, ръководен от биолога Карлос Табоада от университета Дюк, забелязали, че тези малки земноводни имат наистина завладяващ трик. Когато стъклената жаба спи, нейната полупрозрачност се увеличава, почти до точката на пълна прозрачност. „Стъклените жаби са добре известни със своите силно прозрачни мускули и вентрална кожа, през която се виждат техните кости и други органи“, пишат Табоада и колегите ѝ в своята статия. „Открихме, че тези тъкани предават повече от 90 до 95 процента от видимата светлина, като същевременно поддържат функционалност [като] движение [и] вокализация. Тази прозрачност е адаптивна, защото камуфлира стъклените жаби от хищници, докато те спят върху растителност през деня“.

Това е любопитно, защото червените кръвни клетки, циркулиращи в тялото, могат да направят дори прозрачните тъкани непрозрачни. Прозрачността също е изключително рядка при сухоземните животни, което прави стъклените жаби изключение, което си струва да се изучава. Така Табоада решила да проучи жабите, за да разбере любопитния им трик. Те взели 11 стъклени жаби и използвали калибрирана цветна фотография, за да измерват многократно тяхната прозрачност в различно време: докато спят, докато са будни... Изследователите установили, че жабите поддържат приблизително същото ниво на прозрачност, докато са будни или се хранят. Въпреки това, когато спят, жабите стават между 34 и 61 процента по-прозрачни, отколкото по време на будна активност. Оптичната спектроскопия на 13 жаби потвърдила, че намаляването на циркулиращите червени кръвни клетки е причината за повишената прозрачност на долната им страна. Циркулацията на червената кръв намалява с до 89 процента и червените кръвни клетки се концентрират в черния дроб.

За да спят безопасно, жабите изолират повечето от своите червени кръвни клетки в черния дроб. Когато се събудят, червените кръвни клетки започват да циркулират нормално и могат да извършват нормалната си дейност, без да са претърпели видими лоши ефекти. Наистина звучи като някаква суперсила.

Не е известно как стъклените жаби правят това и дали може да е доброволен отговор на други ситуации, като например заплаха от хищник. Също така не е ясно дали жабите имат някаква специална метаболитна адаптация, която им позволява да изпитат драматични промени в кръвообращението, без да увреждат другите си органи. Но откритието, че гръбначно животно може активно да премахне почти 90 процента от кръвта си от кръвообращението, докато спи, и след това да я възстанови, има някои интересни последици за човешкото здраве. Фактът, че те успяват да правят това ежедневно без съсирване на кръвта, означава, че техните кръвни клетки може да имат някои модификации, които действат срещу съсирването, което може да помогне на учените да разработят нови интервенции за предотвратяване на тромбоза и инсулт при хората.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град