Растения и животни

Начало | Растения и животни | Гъбите са по-интересни отколкото предполагате и тези 5 факта ще ви го докажат

Гъбите са по-интересни отколкото предполагате и тези 5 факта ще ви го докажат

Аз детето | 2023-03-27

Гъбите са по-интересни отколкото предполагате и тези 5 факта ще ви го докажат

От тях могат да се правят каши, супи, сосове, сладолед, тухли и ракетно гориво, а преди милиони години те са били господари на планетата. Не вярвате ли? Тогава прочетете нашите 5 удивителни факта за гъбите! Пък и кой знае, ако ги разкажете на учителката по биология, може да ви пише една шестица.

1. Хищните гъби съществуват

Може да останете с впечатлението, че повечето гъби са безвредни. Е, освен ако не изядете отровна такава. Но... има повече от 200 вида хищни гъби, които буквално хващат плячка и я поглъщат. За щастие, те не ловуват хора и са по-специализирани в нематодните (кръглите) червеи. Учените смятат, че това са най-често срещаните животни на планетата, така че на гъбите не им липсва плячка. Месоядните видове се появяват не по-рано от 100 милиона години и през това време са „измислили“ много трикове. Например някои от тях тъкат бримки от нишките на хифите (нишковидните клетки на гъбите) си и чакат някой червей да пропълзи там, след което затягат възела. Други наблюдават химикалите, отделяни от плячката им, за да контролират в кои посоки да разпръснат своите лепкави мрежи за улавяне. Но не мислете лошо, гъбите сами по себе си не са кръвожадни. Те преминават към хищничество само ако субстратът, върху който растат, е изчерпан. Ако има достатъчно хранителни вещества, гъбите живеят спокойно и не докосват червеите.

2. Да, някои хора правят сладолед от гъби

Случвало ли ви се е това – взимате си сладолед от хладилника и той прилича на пясък по консистенция? Това се случва, когато десертът се размрази малко и след това отново замръзва. В резултат на това в него се образуват ледени кристали. И не е много вкусно. Но учени от университетите в Единбург и Дънди са намерили начин да решат проблема. Те открили, че протеинът BslA, произведен от нишковидната плесен, значително забавя процеса на топене на сладоледа и му позволява ефективно да поддържа консистенцията си. Гените на нишковидните гъби били комбинирани с бактериални гени, за да се произведат култури, произвеждащи BslA в големи количества. Сладоледът, направен от него, запазва приятна текстура дори след многократно замразяване и размразяване. А вкусът на този десерт може да се придаде с нискокалоричен подсладител еритритол. Приготвя се и с плесен. И слама. Гъбата разлага сламата на захар и целулоза: първата може да се яде, втората може да се рециклира. А плодовете от жизнената активност на мухъла са не само вкусни, но и не причиняват кариес.

3. С тях може и да се строи

Ecovative Design разработи естествен заместител на стиропор от мицел, тоест корени на гъби. И този материал е по-здрав от бетона. Прави се така. Извозват се селскостопански отпадъци – слама и царевична шума. Навлажняват се, добавят се хранителни вещества и култури от специално подбрани гъби и се оставя на хладно, влажно и тъмно място за няколко дни. След това се включва отоплението, което убива гъбичките и получената маса се нарязва на тухли. Също така запазват топлината добре – по-добре от фибростъклото. Освен това този материал е екологично чист. Така че може би не е далеч денят, когато ще живеете в гъба. Между другото, експериментаторите твърдят, че освен селскостопански отпадъци, гъбите обработват и мъх от сушилнята за дрехи, желе, черупки от омари и човешка коса. Мирише ужасно, но когато се проветри, става страхотен материал. Така че гъбите не само ще ни осигурят жилища, но и ще изчистят света от боклук.

4. С гъбите може да се подпали огън

Хората отдавна са направили запалим материал за запалване на огън от гъбите трута. Такина гъби дори са намерени сред вещите на древния човек Ötzi, на 5000 години. Тогава кибритът и запалките все още не били измислени и затова на парче гъба се правели искри с кремък, тя пламвала и можело да запалиш огън, когато пожелаеш, а не да чакаш боговете да изпратят мълния.

5. Правили са и шапки

Освен за запалване на огньове, гъбата от трута се използва за създаване на различни занаяти и сувенири, тъй като след изсушаване и обработка става твърда. Например в Германия правят лули за пушене. И ако третирате гъбата със селитра и сода, напротив, тя ще бъде мека и гладка на допир – точно като изкуствена кожа. И тогава са правили шапки! Така древните хора не само предпазват главата си от слънцето и дъжда, но също така дава на мицела на гъбата директен достъп до мозъка си, за да осигури постоянна телепатична комуникация с господарите си... Това е шега, разбира се.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град