сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Шишарката в хранилка за птици превърни

Шишарката в хранилка за птици превърни

Аз детето | 2019-01-14

Шишарката в хранилка за птици превърни

Забелязахте ли колко студено е навън тези дни? А колко много сняг има? Това за нас може и да е хубаво, особено след като си имаме дебели якета и шапки и дори забавно. Знаете – снегът предлага много възможности за игри, дори и с кучето ви. От друга страна обаче има едни красиви, мили и много сладки животинки, които никак не обичат снега. Някои от тях са по-силни и успяват да го избегнат като прелитат хиляди километри всяка година, други обаче не могат и затова остават тук. Те разчитат на милостта на природата и на нас, за да преживеят зимата. Пойните птици, оставащи у нас през зимата, имат нужда от достатъчно енергийна храна, за да запазят телцата си топли и да продължат да бъдат активни. От нас зависи да ги запазим и да им помогнем, няма на кого друг да разчитат, нали се казва, че сме най-умните в природата.

Затова точно сега ви предлагаме набързо да спретнете една или пък повече интересни хранилки от шишарки, които да закачите на близките до дома ви дървета. Непременно ще се почувствате горди от себе си пък и е супер забавно да наблюдавате как различни птички ядат от хранилката, която ти си закачил. Голям, син, черен или дългоопашат синигер, горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и много други видове ще долитат често до хранилката. Веднъж научили мястото, на което се предлага храна, птиците ще започнат да идват редовно и ще стават все повече и повече. Красота!

Но преди да се случи това ето и как точно да направите хранилките. За една ще са ви необходими:

  • дебела прежда или панделка
  • чиния
  • вилица
  • фъстъчено масло или мед
  • шепа семки, счукани орехи, бадеми, лешници и други подобни ядки (ако пък самите вие или приятел имате птици у дома вземете от тяхната храна – ще се радват да я споделят с другари)

Ето и как точно се прави:

За върха на шишарката завържете панделка или дебела прежда, но трябва да е достатъчно дълга, за да може после да я закачите на някое дърво. Също така помнете, че възелът трябва да е достатъчно здрав, защото понякога птиците обичат да ръчкат нещата и може случайно да я развържат.

После в плоска чиния сипете ядките, които трябва да са счупени на дребно, за да може и малките птички, като синигерчета например да си хапват от храната. След това е лесно! С помощта на вилица или лъжица намажете обилно количество мед или фъстъчено масло върху цялата шишарка. После просто я овъргаляйте върху чинията със семената. Накрая оставете за около 10 минути в хладилник малко да стегне, за да не падат семената бързо и сте готови.

После я закачете на клончето на някое дърво близо до вкъщи и наблюдавайте. Първия ден може и да не стане нищо, но след това несъмнено ще виждате все повече и повече птички, които искат да хапват. А за да „зареждате“ хранилката – когато виждате, че няма семена повторете същото – мед или фъстъчено масло, овъргалване и сте готови. Птичките ще ви бъдат наистина много благодарни!

Вижте още:
Да се погрижим за нашите съседи птичките с интересна хранилка от портокал
Хранилка сътвори, птичките нахрани и горд от себе си бъди!
Направете подарък на птичките за Деня на Земята с най-лесната хранилка



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град