За родители

Начало | За родители | Родителите ще контролират безплатните закуски в училище

Родителите ще контролират безплатните закуски в училище

Аз детето | 2016-10-25

Родителите ще контролират безплатните закуски в училище

Родителите сами да контролират доставяните безплатни закуски на учениците от първи до четвърти клас, това предлага просветният министър Меглена Кунева, след срещата си с представители на Асоциация „Родители“, фондация „Движение на българските майки“ и Национален алианс „Усмихни се с мен“.

Необходимо е контролът да става през обществените съвети, които всяко училище вече трябва да има с новия Закон за предучилищното и училищното образование, посочи министърът. Според нея родителите трябва да подават сигнали за лоши храни, липса на етикети и съдържание. Тя предложи да бъдат организирани общи срещи с Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните, за да бъде осъществяван постоянен контрол над доставчиците на безплатните закуски. Обществените съвети могат да влияят за сключването на договорите между училището и фирмата доставчик. Ако дадена компания набере достатъчно точки от родителите, ще сключи договор с училището. Ако обаче не е одобрена и има нула точки, няма да може, обясни Меглена Кунева.

„Отделно може да се направи забранителен списък на фирмите, които са излъгали родителите и съответно децата. Чрез обществените съвети родителите можем да влияем и да контролираме какви закуски получават децата и фирмите, които ги доставят. Освен това обществените съвети получават права и да атестират директорите“, каза Теодора Пиралкова, председател на Национален алианс „Усмихни се с мен“.

Безплатните закуски за децата от 1-ви до 4-ти клас често се дискутират в българското общество. Те се осигуряват по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. По нея се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Много родители се възмущават, че т. нар. „безплатна закуска“ е оскъдна и много често включва храни, които не са полезни за децата. Храната, която се раздава в училище, е предвидена като допълнителен стимул по отношение на децата в риск от отпадане. В някои училища са решили проблема като не дават всеки ден безплатни закуски, подчерта министър Кунева. Два пъти в седмицата се раздават плодове и мляко по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

В останалите три дни се предоставят безплатни закуски, които са по-качествени и съответно по-скъпи. Министър Кунева обясни ролята на обществените съвети към училищата. Те могат да дават становища за разпределението и изпълнението на бюджетите в тях и за размера на капиталовите им разходи. Съветите одобряват стратегиите за развитие на детските градини и училищата и приемат ежегодния отчет на директорите за изпълнението им. Те участват в работата на педагогическите съвети по теми като ранно напускане на училище, уязвими групи и избор на ученически униформи. Новият орган може да предлага идеи за подобряване на качеството на образованието, да съгласува учебните планове, както и избора на учебници. Представител на родителите ще участва в атестирането на директорите, при провеждането на конкурсите за тях, както и при създаването и приемането на етичния кодекс за училищната общност. Квотата на родителите в новия орган може да бъде запълвана както от бащи и майки на деца в съответните градини и училища, така и от професионално признати личности в различни сфери на обществения живот. Представителите на бизнеса ще бъдат определяни от областните управители по предложение на работодателските организации.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град