За родители

Начало | За родители | Детските снимки, които никога не бива да качваме в социалните мрежи

Детските снимки, които никога не бива да качваме в социалните мрежи

Мирела Любенова | 2016-12-09

Детските снимки, които никога не бива да качваме в социалните мрежи

Всеки родител смята, че детето му е най-сладкото и красиво и е съвсем нормално да иска да сподели това с целия свят, особено когато живеем във време, когато можем да направим това много лесно. Само с натискането на един бутон и готово, снимката на нашето малко ангелче е в социалната мрежа и близки приятели и не чак толкова близки я харесват и дори ни пишат мили коментари. И почти никой не вижда нищо лошо в това, особено след като така сме свикнали да споделяме живота си с другите хора по всяко време – къде ходим, какво сме приготвили, яли, кой филм сме гледали или какво мислим в момента. Естествено наша е отговорността да помислим докъде можем да споделяме личния си живот. Това обаче важи и за децата ни, независимо колко големи или малки са те. Така че, качвайки техни снимки, трябва да помислим дали след 20 години те пък няма да ги сметнат за излагащи. Никой не знае какво ще стане след 20 години, но е почти сигурно, че кадъра с детето ще остане там където е качен и доста трудно ще се изтрие. Много големи компании по света вече дори организират лекции за своите служители с деца и им обясняват всички рискове от споделянето на живота на децата в интернет и от това, коя част от това е безопасна за качване и коя трябва да си остане за нас и не бива с лека ръка да споделяме с всички. Много често от подобни снимки, когато например детето е изцапано с храна след няма и 6 години започват да влияят на живота му, защото го правят лесна мишена за подигравка от връстниците му.

Според международните организации за защита на детето има няколко снимки на децата ни, които задължително не трябва да качваме никъде в интернет.

По време на баня или в басейна

Малкото бебе може да изглежда много сладко в коритото, цялото обгърнато в пяна, но тази снимка трябва да си остане само за родителите му. Всяка снимка на която детето е голо или полуголо няма място в социалните мрежи, единодушни са всички, без значение колко е сладко и малко. Подобни снимки трябва да останат в семейните албуми, а не пред очите на целия свят.

Когато детето е болно или ранено

За много родители това ще прозвучи странно и дори ненормално, но има и такива, които качват снимки на децата си в болничното легло или с гипсирана ръка, за да се оплачат и да споделят с приятели колко отвратително се чувстват. Това обаче не трябва да се случва, подобни снимки нямат място в интернет, а да не говорим, че изобщо тогава не е времето за подобни дейности.

На гърнето или в тоалетната

Да, огромно постижение е, че малкото дете е готово да остави памперсите зад гърба си, но всеки родител качващ подобни снимки трябва да се замисли дали след 10 години детето ще иска цялото училище да намери тази негова снимка. Най-вероятно не!

Къде отива и какво прави

Никога не бива да се качват снимки, които разкриват подробности около ежедневието на детето, като например пътя му към училище, на урок по какво отива или кога е само у дома. Всеки се досеща защо!

Снимки с други деца

Супер е, когато вашата гордост е прекарала забавен ден в парка с приятелите си или пък е имала рожден ден, обаче не е никак добра идея да качите снимка на която има и други деца. Ако толкова искате да се похвалите, качете такава на която е само или поне преди това попитайте другите родители какво мислят по въпроса.

Разбира се това не значи, че не трябва да качваме в личния си профил снимки на нашето хлапе. Ако някоя снимка не попада в горните, то спокойно можете да я споделите, но от организациите за защита на децата съветват да ограничите хората, които могат да я видят. Става лесно и бързо, така че погрижете се красивата снимка да може да бъде видяна само от роднини и приятели, на които имате доверие и с които сте говорили поне няколко пъти през последните месеци. Ако пък имате профил в Instagram е добре да заключите снимката, така че да не може лесно да бъде изтегляна, става лесно! Така и вие и детето ще сте спокойни, че красивата снимка ще си остане такава винаги и ще остане един хубав спомен, какъвто трябва да бъде.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град