приказки от деца

Начало | приказки от деца | Разказът на баба

Разказът на баба

Габриела Скачкова | 2016-01-12

Разказът на баба

Участва в конкурса "Цяла година зима – конкурс за приказка"

 

Една зимна нощ с моята приятелка Алекс се бяхме събрали у нас и си разказвахме истории.

– Когато бях дете баба ми разказваше истории. – казах аз.

– Коя е историята, която най-много ти хареса? – попита тя.

Сега ще ти я разкажа:

Зима е. Всичко е побеляло. Комините на къщите пушат ли, пушат. Децата си играят в снега. Лили и Мария решиха да отидат в гората. Изведнъж се чу звук в храста. Те погледнаха и съзряха една вещица, която превръщаше всички хора в каменни статуи. Не след дълго момичетата се притекоха на помощ на хората. Вещицата се разгневи, но не ги превърна в каменни статуи, а размаха вълшебната пръчица и изрече тези думи:

„Сняг навали, виелица разбушувай, вятър задухай, нека всички хора по света да търпят цяла година зимата зла.

Момичетата се притесниха и отидоха да разкажат всичко на хората в селото. Тогава те решиха да намерят вещицата и да развалят магията. Но когато хората от селото стигнаха в гората, вещицата беше изчезнала. Не им оставаше нищо друго, освен да търпят студената зима. Всички хора се прибраха по къщите си и заспаха. На другия ден по истинско време трябваше да е пролет, но беше страховита зима. Всички животни се бяха прибрали в къщите си, включително и кучето ми Тото. Мама правеше чай, а тате ринеше снега. Децата излязоха навън и започнаха да си играят, правеха снежен човек. Аз ги гледах и мислех за онази вещица, омагьосала всичко.

На другия ден в селото дойдоха чужденци от Африка. Те казаха, че и в тяхната страна е завалял сняг. Климатът на Земята се беше променил. Ние им обяснихме какво е станало. Те решиха да ни помогнат, защото вярваха, че заедно ще успеят да победят вещицата. На сутринта всички хора се събраха около фонтана и започнаха да мислят как да си върнат топлите сезони отново. След около час африканците измислиха план и го обясниха на хората:

Един от вас ще трябва да потърси бърлогата на вещицата заедно с други трима. Единият ще стои вън и ще наблюдава, а другите двама ще влязат и ще се престорят на едни от злите слуги на вещицата. Други четирима ще отидат в бърлогата и ще се престорят на четирите главни слуги на вещицата. После ще вземат вълшебната й пръчица и ще изрекат следното: „Слънце изгрей, вятър спри, нека зимата се стопи“.

Когато планът беше завършен, снегът се стопи и слънцето огря земята. Всички хора много се зарадваха и благодариха на африканците.



Коментари
3 коментара

Анонимен , ,

Публикувано на 23.01.2016

Габи, ако това наистина баба ти го е разказвала няма ли да бъде нейна приказката вместо твоя...

Габриела Скачкова, 10 г.,

Публикувано на 27.01.2016

До Анонимен: Не ми го е разказала тя аз сама го измислих.

Никол Ворукова, 11 г.,

Публикувано на 25.04.2016

Духът е много хубава приказка със не поучих 5 по литература и е много хубава

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град