приказки от деца

Начало | приказки от деца | Остров „Вечна зима“

Остров „Вечна зима“

Николета Начевска | 2016-01-16

Остров „Вечна зима“

Имало едно време в Атлантическия океан един остров, наречен „Хора“ на който винаги било слънчево и топло. В един прекрасен слънчев ден небето побеляло като бяла пелерина, снежинки започнали да падат от небето. Жителите на острова се възхитили от тази красота на майката земя. Всичко било наред, докато владетелят на острова на име Каро решил да премахне тази „гадост“за него. Той отишъл при един магьосник, Роко, който му казал, че трябва да отиде до една свещена планина, в която се намирал „лостът на климата“, който можел да променя климата на острова. Жителите не знаели за това негово желание и Роко трябвало да отиде до съседния изоставен отдавна остров и да намери лоста.

Тръгнал той да го търси, но по пътя си срещнал една стара жена с черна пелерина, която живеела на острова и се подлъгала да го пусне. Той дръпнал лоста и на неговия остров отново се появило слънце. Обитателите на о. „Хора“ се разстроили, защото снегът се стопил и се превърнал във вода. Роко се върнал на своя остров и никой не го заподозрял.

След две-три години на магьосника, който му казал къде е този лост, му се родило детенце и той трябвало да каже всичките си грехове и тайни. Всички от острова присъствали и ако той не кажел всичките си грехове и тайни, детето му нямало да бъде здраво и щастливо. Той бил принуден да каже истината. Всички чули и разбрали за лъжата и свалили своя владетел от власт. Те отишли отново на лоста, за да има вечна зима на о. „Хора“.

И така се родил остров „Вечна Зима“, на който винаги валяло сняг, въпреки че се е намирал извън ледените райони. Всички се радвали на снега. Докато не дошъл крал Коки от тихоокеанския остров Мит, който искал да го завладее и отново да го направи с топъл климат. В началото всички му вярвали, защото направил много за острова, но дошъл един ден, в който кралят отишъл до свещената планина и отново дръпнал лоста, но се появила старицата с черното наметало и го спряла, казала му, че преди няколко години допуснала същата грешка и пуснала такъв алчен за власт човек.

– Трябва да минеш през мен за да си тръгнеш! – казала бабата.

Той я бутнал, но бабата се възпротивила и хвърлила краля в тайна бездънна яма с лава. Той изгорял. Старицата дръпнала лоста, върнала зимата и отишла на остров „Хора“. Тя им разказала и им дала доказателства. Слава богу, те й повярвали и я възкачили на трона. И всички заживели дълго и щастливо.

Участва в конкурса "Цяла година зима – конкурс за приказка"



Коментари
4 коментара

НЕНО , 10 г.,

Публикувано на 20.01.2016

Не е зле харесами тази приказка

Татяна , ,

Публикувано на 28.01.2016

Супер

христо , 12 г.,

Публикувано на 19.02.2016

страхотна приказка :)

сара , ,

Публикувано на 19.02.2016

Не ми харесва...

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град