България

Начало | България | Райското пръскало – най-високият водопад на Балканите

Райското пръскало – най-високият водопад на Балканите

Аз детето | 2018-03-19

Райското пръскало – най-високият водопад на Балканите

Несъмнено, когато някой ви каже да си представите водопад или по-скоро да му кажете името на някой водопад веднага се досещате за красивия Ниагарски водопад – най-известния в света. Може би от нас сте разбрали и за съществуването на най-високия водопад в света – Ангелския, който се намира във Венецуела. В света също така съществуват и водопадът Бигар, който е малък, но изключително красив, както и Конската опашка в САЩ – водопадът от който често се „лее огън“. Можем да изреждаме още много, както сте разбрали обичаме водопадите – те са красиви и всеки е уникален сам по себе си. Водопади има навсякъде по света, макар че не всички са толкова известни. Казвайки навсякъде по света имаме предвид и у нас. В нашата родина също има прекрасни водопади, при това някои са наистина популярни. Знаехте ли, че в България има 300 известни и красиви водопада?

Така например сега за малко ще ви заведем в Средна Стара планина – там освен красива природа и високи, високи дървета се спуска и най-високият водопад на Балканите. Нарича се Райското пръскало и водата от него се спуска от удивителните 124 метра. Водопадът се намира в Централната част на Стара планина в подножието на първенеца на планината – връх Ботев, на територията на национален парк Централен Балкан. Райското пръскало принадлежи към територията на резерват „Джендема“. Изходен пункт е град Калофер. В близост до водопада се намира хижа „Рай“. Уникалната красота и мощ на Балкана привличат любителите на природата да се насладят на това наистина райско усещане.

Освен височината удивителното при Райското пръскало е, че събира водата си от вечно образуващия се сняг на самия връх Ботев. След това водата смело „скача“ по Райските скали част от водопада, като един път озовала се на земята не спира, а дава началото на малък приток на Бялата река, чийто водосбор е част от резерват Джендема и обхваща южните склонове на Ботев, Малък Юмрук, Млечния чал и Жълтец. Бяла река тече през високопланински пасища и резерват Джендема – царство на непристъпни пропасти, зъбери и скални гребени, растително и животинско разнообразие. Приема като леви притоци Джендемски дол и доловете Голяма и Малка Бъзовица.

Райското пръскало е наричан още и Калоферско пръскало. Великолепната гледка е пленявала и продължава да пленява туристите. И независимо от това че е посещаван от многобройни туристи, водопадът Райското пръскало и местността са запазили непокътнатия си и чист облик.

Снимка: Petya Stavarova, Wikipedia.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град