За родители

Начало | За родители | Пореден опит образованието за 4-годишните да стане задължително ще се гласува в парламента

Пореден опит образованието за 4-годишните да стане задължително ще се гласува в парламента

Аз детето | 2019-11-27

Пореден опит образованието за 4-годишните да стане задължително ще се гласува в парламента

Нов опит за въвеждане на задължително предучилищно образование от 4-годишна възраст ще направят управляващите. С промени в Закона за държавния бюджет за догодина се предлага осигуряването до 10 млн. лева с тази цел, както и да се плащат таксите на част от децата. В Закона за бюджета за догодина, предложен от депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ преди второ четене в парламента, се въвежда задължително образование за 4-годишните от 2020 г. Промяната на закона за образованието ще регламентира влизането в образователната система на 4-годишните – до 2 месеца след приемането на Закона за бюджета, съобщава mediapool.bg. Мярката започва на 15 септември 2020 г., прогнозира министърът на образованието Красимир Вълчев. Проблемът е, че към момента нито са осигурени места за всички деца в детските градини, нито е решен въпросът с транспорта в малките населени места, нито къде ще се провежда задължителната предучилищна – само в забавачки или и в училища.

Депутатите изрично посочват, че „задължителното предучилищно образование не означава, че децата започват училище“. „В предучилищното образование (независимо дали то се осъществява в детска градина или в училище) игровата дейност е основно средство за постигане на очакваните резултати“, казват те, с което на практика отварят вратичка някои деца на 4 години да ходят на предучилищна в училище. Според министъра на образованието Красимир Вълчев, макар и твърде амбициозно, е реално сегашният обхват на 4-годишните, който е около 78%, да се увеличи до близо 90%, което би означавало още 7 хиляди деца да ходят на градина. По думите му обаче е особено важно как точно ще бъде променен Законът за предучилищното и училищното образование и дали в него ще има изключения за градовете или селата, където няма места за всички 4-годишни деца. В големите градове детските градини не могат да поемат всички деца, а в малките населени места особено остър е проблемът с липсата на каквато и да е градина или училище, поради което малчуганите често пътуват до най-близката в ранни зори.

Поправките в закона трябва да посочат и къде точно ще се провежда задължителната предучилищна на 4-годишните – само в детска градина или и в училище. От асоциация „Родители“ заявяват, че училището не е най-подходящото място за толкова малки деца. Това е поредният опит за въвеждане на задължително образование за 4-годишните. Предишният беше осуетен след протести на недоволни родители. Задължителното образование за 4-годишните се представя като мярка за намаляване на отпадането на децата от училище.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град