За родители

Начало | За родители | НАП припомня, че родителите могат да поискат данъчни облекчения за деца до края на декември

НАП припомня, че родителите могат да поискат данъчни облекчения за деца до края на декември

Аз детето | 2019-12-04

НАП припомня, че родителите могат да поискат данъчни облекчения за деца до края на декември

До края на декември родителите могат да поискат данъчни облекчения за деца чрез работодателите си, припомнят от Националната агенция за приходите. Те трябва да представят необходимите документи пред своите работодатели по основното трудово правоотношение. От миналата година не се изисква писмена декларация от другия родител, че той няма да ползва облекчението. Дадена е възможност двете облекчения за деца и за деца с увреждания да се ползват от двамата родители, когато доходите на единия не са достатъчни, за да ползва облекченията в пълен размер. В тези случаи разликата може да се ползва от другия родител чрез подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от Закона за доходите на физическите лица.

Данъчните облекчения не могат да се ползват чрез работодателя, ако родителят не е декларирал, че няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, или че ще подава годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Най-лесният начин да се проверят дълговете към бюджета е като се направи справка на интернет страницата на НАП с безплатен персонален идентификационен код – ПИК, който може да се получи във всеки офис на НАП.

Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2019 г. могат да се ползват по два начина. Първият начин е чрез работодателя по основното трудово правоотношение, който е задължен да извърши годишно облагане на доходите от трудови правоотношения на съответното лице, в срок до 31 януари 2020 г. В този случай е необходимо работникът или служителят да предостави на работодателя си декларацията по чл. 22 в, ал. 8 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца) и/или декларацията по чл. 22 г, ал. 7 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца с увреждания), както и останалите необходими документи, в срок от 30 ноември до 31 декември 2019 г. Вторият начин е с подаване на годишната данъчна декларация за 2019 г. – до 30 април 2020 г.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град