важните неща

Начало | важните неща | Полезни съвети за здрави и щастливи деца

Полезни съвети за здрави и щастливи деца

Аз детето | 2014-03-21

Полезни съвети за здрави и щастливи деца

Много често всички сме чували пожеланието "да си жив и здрав", то е така популярно, защото още от съвсем малки нашите родители ни учат, че здравето ни е най-важното нещо и не може да се купи дори с всички пари на света. Много често обаче сме и доста нехайни към него, затова сега ще ви предложим няколко съвета, които освен, че са лесни за спазване, могат да ни направят и много по-здрави и щастливи.
 

  • 1. Едно от най-лесните, приятни и основни правила за добро здраве е – да излизаме навън и да прекарваме много време на чист въздух и в движение. Да се разхождаме с приятели, вместо по цял ден да седим пред компютъра или телевизора, освен че е полезно и е приятно. Затова винаги си намирайте повод да излезете навън. Лекарите казват, че за децата от 10 до 16 години е препоръчително да са навън по най-малко два часа на ден. А защо не и повече? Когато имате време уговаряйте се с приятели, излизайте, играйте, разхождайте се някъде. А през почивните дни можете да помолите родителите си да ви заведат в планината или в парка на една хубава и дълга разходка.
  • 2. Яжте много плодове и зеленчуци – това може и да ви се струва досадно, защото със сигурност не го чувате за първи път, но е важно. Плодовете и зеленчуците са наистина страшно полезни, особено за децата, защото ви осигуряват необходимите витамини. А те са наистина много необходими.
  • 3. Също важно правило, което доста често дори възрастните забравят и не спазват е да се обличаме подходящо за сезона. Това се отнася най-вече за сезоните, които ни очакват сега – есента и зимата! Защо ли? Ами повечето от нас са свикнали от лятото да ходят по-леко облечени и понякога е доста трудно да свикнем да се обличаме топло, с повече и по-дебели дрехи, но е важно да го направим. Дрехите не генерират топлина, но запазват тази на тялото ни.
  • Затова запомнете – обличайте се според сезона и пазете краката си сухи! Мокрите крака са най-бързият път до настинката!
  • 4. Това правило също ви е добре познато, но няма как да не го кажем – мийте ръцете си. Най-добре е преди и след всяко хранене. Ако нямате възможност да го правите, можете да използвате и мокри кърпички. Много е важно веднага след като се приберете от училище или където и другаде да сте били навън – много старателно със сапун да измиете ръцете си.
  • 5. Не стойте дълго през компютъра и телевизора! Учените са доказали, че дългото стоене пред компютъра и телевизора влияят лошо на психиката на възрастните и на децата.
  • 6. Не прекалявайте с нездравословната храна! Нормално е всеки да се изкуши понякога и да иска да хапне нещо сладко, като шоколад, чипс или пък да пие кола. Но все пак гледайте това да става рядко. Според лекарите такива храни и напитки трябва да консумираме не повече от два пъти месечно.
  • 7. Спете достатъчно! Сънят е много важен за цялостното състояние на организма. Макар и да не е напълно изяснено защо спим, тялото ни го изисква. Чрез съня всяка част от него си почива. Лекарите препоръчват децата да спят поне по 8-9 часа.
  • 8. Пийте вода. Въпреки че учените доказаха, че правилото за пиенето на вода по 2 литра на ден, не е точно такова, те не отричат, че водата е много необходима за човека и няма как да е иначе. Тя съставя по-голямата част от планетата ни, както и самите нас. Затова пийте вода, поне по 1 чаша на ден.
  • 9. Ходете на лекар и стоматолог! Това ви се струва доста гадно, но няма как да го подминете. По-добре е да отидете на лекар, когато е по-скоро, макар и неприятно, отколкото, когато вече е късно, защото тогава ще е още по-неприятно.
  • 10. Най-важният съвет – усмихвайте се често и гледайте на живота оптимистично, защото колкото по-весели сте – толкова по-добро ще е и здравето ви!


Вие грижите ли се за здравето си и как? Ще се радваме да споделите с нас в коментарите.

Снимка: sxc.hu

Вижте още:
Правилното и здравословно хранене е предпоставка за здравето и щастието на детето
Евина Кехайова: "Спортувайте много, хранете се здравословно и слушайте мама и тати"
Книга посветена на здравето написаха второкласници от 105 СОУ "Атанас Далчев" – София



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град