важните неща

Начало | важните неща | Подценяването на правата на децата

Подценяването на правата на децата

Росица Денчева | 2010-11-19

Кой би трябвало да осигури правата на децата? Доста труден въпрос. Би трябвало това да са родителите и държавата. Родителите трябва да дават опора на децата си, а държавата да дава всичко необходимо на едно дете. Това дете няма ли право да играе на една чиста полянка със своите приятелчета и родителите да са спокойни, че нищо няма да им се случи и така да им дават свобода. Но държавата не дава това право на децата. Вместо да им осигурява полянки, на това място се строят молове, бизнес центрове или ако е направен парк то със сигурност е обитаван от хиляди бездомни кучета готови да нападнат всеки от глад или от наркомани — готови да убият всеки за 2 лв. Какво се случва в този момент? Какви права има детето? Нима това дете е обречено да седи вкъщи, за да  е на сигурно? В 21 век детето със сигурност няма право да изживее детството си навън — да тича, да скача, да се заравя в пясъка без да се крие опасност на всеки метър.

Къде отидоха спортните центрове? Нима едно подрастващо дете няма право да тренира нещо след училище — било то волейбол, баскетбол или изобщо някакъв спорт. Изчезнаха всички зали или ако има някъде то се плаща, а всяко семейство дали може да осигури това на детето си? Отново всичко опира до държавата и този път тя не помага с нищо. В крайна сметка излиза, че едно дете трябва да седи вкъщи и да ходи на училище и в това да се състои неговото детство.

Дотук изброените неща от мен не са нищо в сравнение с това, което ще засегна сега. Къде е държавата, когато едно дете е безсилно да се бори с насилието? Толкова убийства стават, насилия, побоища и никога не се намира виновника. Според мен никое дете не бива да бъде насилвано, бито или каквото и да било. Няма смисъл, с бой нищо не става. Преди време имаше една книга "Не затваряй очи" разпространяваше се безплатно. Много статии имаше как деца са малтретирани — в този случай родителите са безпомощни да помогнат, но къде е държавата — защо не наказва виновниците? Естествено с бой не става, но защо не чистят улиците като наказание например? Доста добро наказание ще е!

В днешно време правата на децата са поставени сигурно на последно място. Държавата не прави нищо за децата, а това е много, ама много жалко. Това е бъдещето на България. По никакъв повод управлението в България не прави нищо, за да задържи бъдещето си тук, а напротив всички предпочитат чужбина. В България не виждаме помощ от нито една институция.

А изоставените дечица? Те нямат ли право да имат семейство? Да... в България всичко е възможно! Жалко, но факт! Ужасно много се подценяват правата на децата в нашата страна!

Участва в конкурса "Правата на децата"

Вижте още:
Моите основни права



Коментари
3 коментара

Йоана ,,, 11 г.,

Публикувано на 19.11.2010

Напълно си права, но само една дребна корекция: като се наказват психопати, убиици и тем подобни с почистване на улици, какво пречи на психопатите да удушат с метлата някое минаващо дете, а какво пречи на убийците да убият някой миновач разбивайки му главата с лопатаката? Аз лично съм ставала свидетел на два такива случая. В единия ядосан ром чистач разбива предното стъкло на рейс 305, защото шофиора е вдигнал прах когато е спрял. А пък вчера станах свидетел на побой с метла с метална дръжка от чистачка към малко момиченце 3 клас и момченце 2 клас. Е пак всичко опира до ромите! Но има и такива българи

Кейти Иванова, 26 г.,

Публикувано на 21.01.2011

да и аз така мисля като йоана

Ивана Никлева, 8 г.,

Публикувано на 06.04.2011

И аз мисля че сте прави

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град