афиш

Начало | афиш | Първият в България международен цирков фестивал започва на 28 септември в НДК

Първият в България международен цирков фестивал започва на 28 септември в НДК

Аз детето | 2023-07-31

Първият в България международен цирков фестивал започва на 28 септември в НДК

Тази есен софийският културен афиш предлага бляскаво световно събитие без аналог у нас – Първия международен цирков фестивал „Златен кон“, който ще се състои от 28 септември до 1 октомври в Националния дворец на културата. Билетите за фестивала вече са налични в мрежата kupibileti.bg. Победителите от фестивала „Златен кон“ ще направят национално турне в няколко града – Русе (8 октомври), Пловдив (10-11 октомври) и Бургас (13-14 октомври).

С респект към златните традиции на българския цирк фестивалът отваря нова страница в неговото развитие. Мисията му е да превърне цирковото изкуство във важна част от националната културна политика, която да му отреди подобаваща роля в българското културно пространство. Първият международен цирков фестивал „Златен кон“ се реализира благодарение на Golden Horse Production и „Стефани Арт“, основани от Венета и Лъчезар Стефанови. Наред с двамата циркови деятели, член на организационния комитет е Лазар Гакев, бивш национален състезател по спортна гимнастика и акробат. Проявата се реализира с подкрепата на „Цирк дю Солей“ (Канада), Унгарския национален цирк, Международния цирков фестивал в Жирона (Испания) и Mentor Resort (България).

„Цирковият фестивал е уникално културно събитие, надпревара, в която си дават среща различни школи, артисти и течения, както и трамплин за откриване на нови таланти“, посочва Венета Стефанова, директор на Golden Horse Production – продуцент на събитието. „Златен кон“ има мащабен замисъл и цели да се превърне в кулминация на международния културен обмен, а също и в „барометър“ за постиженията на родното цирково изкуство в световен план. Освен че е първият по рода си в България, той е и единственият международен цирков фестивал в Югоизточна Европа и затова очакваме голям зрителски интерес към него“, каза още тя.

Под светлината на прожекторите в Зала 1 на НДК зрителите на фестивала ще могат да се насладят на изумителното майсторство на повече от 100 циркови артисти от Франция, Монголия, Перу, Германия, Казахстан, Виетнам, Узбекистан, Киргизстан, Гърция, САЩ, Швейцария, Румъния, Израел, Армения, Кения, Туркменистан и разбира се – България. „Златен кон“ предвижда две конкурсни програми и галашоу на наградените циркови номера.

Членове на международното жури са директори, основатели и съорганизатори на едни от най-големите и известни фестивали в света като Международния цирков фестивал в Монте Карло и на някои от най-престижните циркове – „Цирк дю Солей“, цирк „Никулин“ и др. Председател на жури-комисията е легендарната Нешка Робева – най-успялата треньорка по художествена гимнастика на XX век и основател на световноизвестната артистична трупа „Нешанъл арт“.

В програмата на фестивала е включен и Първият културен форум, посветен на цирковото изкуство, с участието на международни лектори – главния кастинг директор на „Цирк дю Солей“, директора на Унгарския национален цирк, основателя на Международния цирков фестивал в Жирона, други членове на журито и специални гости на фестивала.

Циркът в България е създаден през 1897 година от Петър Панайотов. За своите вече 126 години история българският цирк се наложи като един от световните лидери и доминираше в някои от цирковите жанрове като акробатика на дъска, руска люлка, въздушна гимнастика, илюзии и др. Имената на Мистър Сенко, Лазар Добрич, Братя Панови, трупите „Силаги“, „Бойчанови“, „Дукови“, „Балкански“, „Ковачеви“, „Кехайови“ и „Стефани“ са пример за професионално изградени номера, получили признание на многобройните циркови фестивали, галаспектакли и водещи циркове по света.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град