любопитно

Начало | любопитно | Откриха езеро от лава на остров в Антарктика

Откриха езеро от лава на остров в Антарктика

Аз детето | 2019-07-08

Откриха езеро от лава на остров в Антарктика

Рядко и изненадващо откритие беше направено от учени в University College London и Британското антарктическо дружество. Те откриха огромно езеро с гореща лава на остров, разположен на около 1610 километра северно от източния край на Антарктика, съобщи списание „Live Science“, цитирано от „Спутник“.

Езерото от лава, разположено във вулкан на остров Саундер около Южните Сандвичеви острови, е осмият такъв феномен, открит на нашата планета. Откритието е направено чрез използване на сателитно наблюдение. Изследователят от Лондонския колеж Даниел Грей отбелязва, че и островът, и вулканичната планина са „изключително трудни за достъп и без сателитни изображения с висока резолюция би било много предизвикателно да се научи повече за този удивителен геоложки феномен“.

Очакваната температура на езерото с лава варира от 989 до 1279 градуса по Целзий. Засега учените планират да летят със самолет или дрон над вулкана, за да снимат езерото с лава, но предупреждават, че подобно начинание може да отнеме години.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град