любопитно

Начало | любопитно | 5 сцени от киното за които няма да повярвате, че са без спецефекти

5 сцени от киното за които няма да повярвате, че са без спецефекти

Аз детето | 2019-07-19

5 сцени от киното за които няма да повярвате, че са без спецефекти

Отдавна сме свикнали с факта, че всеки втори филм е буквално пълен с различни специални ефекти и компютърни изображения. Напълно сме наясно, че половината от най-невероятните битки са снимани просто на така наречения зелен екран и че всъщност супергероите не летят, а са закрепени с въжета. Всички суперспособности и магия са добавени с компютри и... Схващате за какво говорим. Разбира се, тези технологии значително опростяват процеса на създаване на филми, но все още има режисьори, които предпочитат естественото заснемане. Вярно е, че понякога такива сцени се оказват доста екстремни и дори опасни. И тогава за нас става напълно неразбираемо защо просто не са ги заменили със спецефекти, като след това ще видим на екрана същото, но без страха и опасността за актьорите и екипа. И въпреки това такива филми има! Знаем, че ще е малко трудно, но повярвайте, че тези 5 сцени са съвсем реални и са снимани без ефекти.

„Мисията невъзможна: протокол Фантом“, 2011

Много любители на филма знаят, че Том Круз често отказва да бъде заместен от каскадьорите и самостоятелно изпълнява триковете. Но малцина знаят, че актьорът сам е снимал и най-опасния кадър от върха на високия 828 метра небостъргач Бурдж Халифа. Разбира се, Круз бил подсигурен с многобройни въжета за безопасност, но, разбирате ли, не всеки холивудски актьор е способен да увисне от последния етаж на Бурдж Халифа.

„Космическа одисея“, 1968

Кадърът, заснет през 1968 г., все още предизвиква възторг у зрителите и филмовите критици не само заради сюжета си, но и с умните си ефекти. По онова време Холивуд определено не е могъл да се похвали с големи възможности в областта на специалните ефекти – с тях са се заемали само режисьорите и актьорите. Вярно е, че самият Стенли Кубрик не харесва специалните ефекти твърде много и в този филм се опитва да направи това без тяхната помощ. За да направи това, той трябвало да се превърне в истински новатор: за да покаже как героите се движат с главата надолу в космическия кораб, е създаден въртящ се коридор и е използвана статична камера. Самата стая се върти в рамката и актьорът остава на мястото си, имитирайки стъпки.

„Матрицата: Презареждане“, 2003

Сцената на битката и по-нататъшното във филма се смята за една от най-скъпите и трудоемки в историята на киното: за да се заснеме както трябва е отнело 3 месеца. И е нямало нито един специален ефект, дори и магистралата е построена специално за филма и след това е разрушена. Между другото, компанията „Дженерал Мотърс“ е дарила 300 коли за филма и всяка от тях е била счупена или взривена в процеса на снимане. А пък каскадьорите са скачали от кола на кола цял ден.

„Интерстелар“, 2014

Режисьорът Кристофър Нолан се опитва да сведе до минимум използването на компютърната графика в творбите си, пък дори и сцените понякога да са малко смешни. За този филм е било необходимо да се покаже голямо царевично поле, което всъщност е доста просто за рисуване и добавяне с компютърен спецефект и зелен екран. Но Нолан решава да остане верен на своя стил и лично засажда около 200 хектара царевица специално за снимките. Просто засадете цяло царевично поле, поливайте го 6 месеца и след това снимайте кадър, който за целия филм е около 1 минута – защо не?

„Черният рицар“, 2008

Впечатляващата сцена на експлодираща болница зад Жокера във филма със сигурност ще бъде запомнена от мнозина. И отново, Нолан отказва да приложи специални ефекти: за сцената той наистина взривява цяла сграда! Като начало експертите 4 месеца си играят на „взривове“ и изучават как най-добре да поставят експлозиви, така че сградата да се разпадне възможно най-епично. А Хийт Леджър трябва да е в разгара на нещата и да е опасно близо до експлозията.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град