приказки от деца

Начало | приказки от деца | От грозна в красива калинка

От грозна в красива калинка

Веселин Алексиев | 2013-05-10

От грозна в красива калинка

Имало едно време една грозна калинка на име Ягодка, която не умеела да общува с другите животинки в прекрасната зелена гора. Щом Ягодка се показвала в зелената гора всички животинки се правили, че не я виждат. Никой не искал да бъде приятел с нея, защото била много грозна. Тя много се обиждала от това, че всеки я подминава и си няма никой и е самичка. Но въпреки това тя била силна, защото имала голямо сърце и преживявала всичко.

Един ден Ягодка тръгнала в зелена гора за храна, но стигнала до една река толкова красива, че чак сияела от блясък. Тя се погледнала в реката и казала:
– Рекичко, нямам си приятели, нямам си нищо и никой. Всеки се прави, че не ме познава, всеки ми вика, че съм грозна. Аз може да съм грозна, но по душа съм много красива. Но явно другите животински в гората не гледат по душа, а по външния вид. Но както и да е аз тръгвам, че почти се стъмни навън. Реката чула думичките на грозната калинка Ягодка и казала:
– Спри красива калинке! Аз ще ти помогна да станеш красива даже повече от другите и ще ти завиждат.
– Аз съм красива по душа, рекичко, но другите не искат да общуват с мене, защото съм била грозна. Реката отговорила на Ягодка.
– Виж, Ягодке аз ще ти помогна да станеш красива и всеки да ти завижда.
– Добре. – отговорила Ягодка.
Реката казала няколко вълшебни думички: „Ти калинке грозна превърни се в красива! Абра-кадабра бум!"

Минало се малко време и Ягодка станала толкова красива,  че зелената гора била толкова тъмна, но от красотата на Ягодка цялата сияела и блестяла. Калинката тръгнала към тях и всички като я видели, онемели и изрекли:
– Ягодке, много красива си станала как така, кой те премени че да станеш толкова красива?
Ягодка им отговорила:
– А, сега ме забелязвате, а като бях грозна никой не ме забелязваше. Сега и аз така ще направя така и няма да ви забелязвам.

Минало се време всички се опитвали да бъдат приятели с Ягодка, но тя не искала. Държала си на нейното. Нейната красота омайвала цялата гора. Чак се чуло в Зеленото царство на принц Жабок за нейната красота. Принц Жабок като чул и веднага отишъл в гората да потърси Ягодка, за да й иска ръката. Той изминал дълъг път от неговото царство до Зелената гора, но най-важното е, че пристигнал. Намерил Ягодка и рекъл:
– Ягодке, толкова си красива, че бих смъкнал всички звезди за тебе. Толкова си прекрасна, че бих те дарил с най-голямата си любов от сърце.
Жабока й наговорил толкова хубави неща, че Ягодка никога не е чувала тези неща и не е вярвала, че някой ще и го каже и тя му отговорила:
– Благодаря Принц Жабок. Много мило от твоя страна. – казала Ягодка.
Те говорили близо два часа и жабока най-накрая се престрашил да каже на Ягодка да се омъжи за него и той рекъл:
– Ягодке искам да се омъжиш за мен, да станеш моя принцеса.
Ягодка като чула се зарадвала и му отговорила:
– Да съгласна съм да ти стана жена.

Минали се два-три дни и те вдигнали голяма сватба. Ягодка станала принцеса на Жабока на царството му. След време даже Ягодка родила и 3 момчета и 3 момичета, за което цар Жабок се радвал много и така те заживели щастливо.

Участва в конкурса за зелена приказка.



Коментари
3 коментара

Таня , ,

Публикувано на 02.06.2013

Накрая се загуби поуката,но браво все пак! :-)

Диди , ,

Публикувано на 04.06.2013

Съгласна съм с Таня. Нешо накрая се пообърка. Но браво за положения труд! :–)

Веселин Алексиев , ,

Публикувано на 08.06.2013

Da znam ama ne se usetih po rano :) no nqma nishtyy za vsichko si ima purvi put :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град