новини детски

Начало | новини детски | От днес за младежи, деца и родители по-изгодни карти за градския транспорт в София

От днес за младежи, деца и родители по-изгодни карти за градския транспорт в София

Аз детето | 2022-09-01

От днес за младежи, деца и родители по-изгодни карти за градския транспорт в София

Новите превозни документи за градския транспорт в София, които са приети и утвърдени от общинския съвет, влизат в сила от днес – 1 септември, съобщават от Столична община. Те ще се предлагат на касите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). За учащи или работещи младежи на възраст до 26 години е предвидена Младежката карта. Тя е годишна, с неограничени пътувания по цялата транспортна мрежа на града, а с нея се ползват два месеца безплатно бонус-пътуване. Картата струва 250 лева, а неограниченото пътуване на ден излиза само 0,68 лв.

За първи път се предлага и годишна карта за ученици и студенти. Тя е с цена от 200 лева и важи за целия обществен транспорт. С нея също има 2 месеца бонус-пътувания, а дневното неограничено придвижване излиза едва 0,54 лв. Зареждането е еднократно срещу документ от училище или университет в София, ако ученикът или студентът за първи път влизат в съответното учебно заведение. Студент или ученик – притежател на карта, не е необходимо да представя уверение. Запазва се и познатата месечна карта от 20 лева.

Специална подкрепа има и за млади родители, чиито деца са до 2 години. Този, който е в отпуск за отглеждане на дете, вече ще може да ползва месечна карта на стойност 10 лева за цялата мрежа на градския транспорт. Необходимо е само да представи уверение за своя статут в пункт на ЦГМ. „Запазва се най-търсеният продукт за обществения транспорт – годишната абонаментна карта. За нея ще може да се заплати на три, вместо на две вноски. Първата вноска е с валидност до 3 месеца и е на стойност 150 лв., а втората е за следващите 3 месеца и е на цена от 120 лева, третата е до 6 месеца и е 100 лева.“, посочват от Столична община.

Всички превозни документи са достъпни онлайн и могат да бъдат зареждани на платформата: https://webportal.sofiatraffic.bg/



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град