зоокът

Начало | зоокът | Още 6 начина по които четириногият ви домашен любимец показва, че има нужда от спешен ветеринар

Още 6 начина по които четириногият ви домашен любимец показва, че има нужда от спешен ветеринар

Аз детето | 2020-02-17

Още 6 начина по които четириногият ви домашен любимец показва, че има нужда от спешен ветеринар

Няма човек в света, който да не обича домашния си любимец и да не иска той да е здрав и щастлив. Все пак животното не е просто животно, а се е превърнало в мяукащ, лаещ, чуруликащ или мълчалив член на вашето семейство. И като всеки член на семейството за него също трябва да полагате грижи. За съжаление, нашите животинки не могат да се оплачат от неразположение и да кажат какво точно ги боли или по какъв начин им е зле. Но макар че не могат да говорят, имат други начини по които да ни го показват. Следователно, отговорният собственик трябва да знае основните сигнали, които домашните ни любимци дават. Ето кои 6 признака показват, че е необходимо да заведете котката или кучето на ветеринарен лекар – спешно!

Очите на любимеца ви не са съвсем в ред

Зачервяване на очите, подуване на клепачите са сигурни признаци, че е време да отидете на ветеринар, защото това са основните симптоми на вируси и бактериални инфекции. Например отделянето на подобен на сълзи секрет от очите на котка показва вирус, жълт или зелен – инфекция. Зачервяването на очите също може да показва травма, алергии, заболявания на роговицата.

Животното спи прекалено дълго

Домашните котки могат да спят по 13-16 часа на денонощие. Могат да спят и още по-дълго, защото просто им е скучно. Но внимание, зад дългото време със затворени очи може да има и друга причина: перитонит, левкемия, лаймска болест и дори вирус на котешки имунодефицит. За да не се притеснявате, по-добре е да се консултирате с лекар, ако забележите, че котката ви спи повече от 16 часа на денонощие и ако той каже, че ѝ няма нищо – значи трябва да си играете повече с нея, за да не скучае. При кучетата прекомерният сън може да показва проблеми с щитовидната жлеза, диабет, инфекции и стрес.

Изменение на козината

Запомнете, че болната котка няма достатъчно сили да оближе и поддържа козината си в добро състояние. И една от болестите при такова състояние може да бъде артрит. Ако вашата котка или куче много се скубе, това също трябва да ви подскаже да заведете животинчето на лекар. То може да страда от кожни заболявания, неправилно хранене, липса на витамини, алергии.

Проблеми с дишането

Ако животното има проблеми с дишането и диша тежко без да е тичало или играло трябва незабавно да го заведете при ветеринарния лекар! Това състояние може да бъде опасно и дори смъртоносно и за това има много причини, например течност в гръдната кухина или проблеми със сърцето.

Промяна в цвета на венците

Нормалният цвят на венците при котки и кучета е розов (някои се раждат с черни венци). Ако цветът се промени – вече се досещате, пътят е към ветеринаря. Белите венци говорят за загуба на кръв, силно зачервените показват инфекция, токсични вещества в тялото или зъбни заболявания. Виолетово или синьо показва липса на кислород, а жълтото показва проблеми с черния дроб.

Животното гледа само в стената

Ако забелязвате, че домашният любимец често гледа в стената... да, може и да вижда нещо, което човешкото око не забелязва, но ако това се повтаря почти всеки ден в разстояние на една седмица бързо отивайте на лекар. Често причината за това поведение е много сериозна: синдром на когнитивна дисфункция, конвулсии, виене на свят, които могат да бъдат симптом на наранявания на главата, тумори, енцефалит, отравяне.

Тук можете да се запознаете и с останалите 6!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град