Vip интервю

Начало | Vip интервю | Олга Коева: Аз и музиката сме неразделни

Олга Коева: Аз и музиката сме неразделни

Ивет Лолова | 2008-06-23

Олга Коева: Аз и музиката сме неразделни

Оля Коева е на 14 години и учи в 8-ми клас на Националното музикално училище “Любомир Пипков” – София. Ето какво разказа тя пред читателите на Az-deteto за мястото на музиката в нейния живот.

Как се насочихте към музиката?
Когато бях на пет години се запознахме с Женя Попова, преподавателка по пиано, която се зае с моето музикално образование. Тръгнах в първи клас в кварталното училище, но по-късно г-жа Попова установи, че имам абсолютен слух и ни предложи да се заема сериозно с музика. Държах приравнителни изпити за трети клас и с отличен успех влязох в музикалното училище.

Какво е музиката за вас?
Нашият живот е пълен с различни звуци. За някои хора те са обикновен шум, а за мен много от тях са музика. Тя звучи в пеенето на птиците, в камбанния звън, в прибоя на вълните. Слушането на музика ми доставя голямо удоволствие. Много пъти не се нуждая от касетофон, защото музиката звучи в главата ми. Тя е вътре в мен и около мен и ние сме неразделни.

Любим композитор и произведение?
Не мога да назова един или двама композитори, както и произведения, защото обичам да слушам разнообразна класическа музика. Предпочитам произведения от епохите на барока, класиката и романтиката. Това са: Бах, Вивалди, Албинони, Керен, Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шопен, Шуберт, Брамс, Чайковски, Лист, Шуман. Най често слушам “Малък революционен етюд”, “Фантази-Импромптю” от Шопен; сонатите №23 и №8 от Бетовен; концертите за пиано от Брамс; Унгарските рабсодии от Лист; импромптютата от Шуберт и много други произведения. Огромно удоволствие получавам, когато свиря: импромптютата от Шуберт; “Фантази-Импромптю” от Шопен; “годишните времена” от Чайковски; произведенията на Бах.

Опитвала ли сте се да композирате?
Когато бях на 7-8 години, имах доста идеи, а може би и повече свободно време. Затова композирах много произведения (етюди, марш, пиеси). На 10 г. съчиних пиеса “Край морето”, с която участвах на концерт. Последното ми произведение беше написано по случай рождения ден на мама преди две години.

За каква професионална реализация мечтаете?
След завършване на образованието си бих искала да бъда органистка или преподавател по солфеж.

А с кого искате да сте на една сцена?
Бих искала да свиря на сцена под диригентството на Даниел Баренбоим. Също така бих музицирала в дует с цигуларя Яша Хайфец и пианистите Владимир Хоровиц и Емил Гилелс.

Привличат ли Ви езиците?
Майка ми е рускиня и от малка ми е говорила на руски. Затова го знам много добре. В момента уча английски и немски, които са ми лесни. Бих научила и италиански, защото е много мелодичен, а също така и унгарски, защото е много интересен – по звучене и няма нищо общо с останалите групи езици.

Любимият Ви учител по музика/преподавател?
Много се радвам, че попаднах в класа на прекрасния педагог и музикант г-жа Ботева. Вече три години тя ме учи да се развивам технически и музикално, а също така ми дава кураж да участвам на конкурси.
Не мога да не спомена за любимата ми учителка по солфеж г-жа Мечкова. Тя е строг преподавател, прекрасно знаещ своя предмет. Много се радвам, че ни изпитва, защото много обичам да пиша диктовки, да пея на примависта и да се запознавам с теорията на музиката.
Също така бих искала да спомена за бившата ми преподавателка по математика г-жа Солакова. Тя беше добър педагог и нейните методи на обучение много ми допадаха. През всичките години на взаимната ни работа целта на г-жа Солакова беше да обикнем математиката. За тази цел тя прекрасно обясняваше уроците и даваше много задачи за упражнение.

Искате ли да кажете нещо на българските деца?
Знам, че днес много деца не слушат класическа музика. Затова бих искала те да обикнат тази музика. За тази цел възрастните трябва да приобщят децата към тази прекрасна и разнообразна музика.

Имате ли участия на сцената?
Участвала съм в няколко конкурси и имам няколко награди: специална награда за изпълнение на руска музика в конкурса “Музиката и Земята”; няколко поощрителни награди и специална награда за изпълнение на класическа творба в конкурса “Албер Русел”. Също така участвах на много концерти, последният от които беше посветен на френските композитори.

Често ли ходите на концерти?
Много обичам да слушам класическа музика на живо и затова често посещавам камерни и симфонични концерти. По време на великденската ваканция бяхме на екскурзия в Австрия и Германия. Имах възможност да чуя два концерта на Виенската опера и да се насладя на брилянтните изпълнения на певците и оркестъра. Също така посетихме град Пасау, където се намира най-големият катедрален орган в света. Много съм впечатлена от звученето на орган в катедрала. Досега не съм получавала такова преживяване от звученето на тази музика.

Какви трудности срещате в учебния процес?
Повечето незрящи деца учат в София и Варна в специализираните училища. Но има и много интегрирани деца в масовите училища. В София има само двама преподаватели, които помагат на интегрираните деца, но това е недостатъчно. Така че основният ангажимент е на мама. Тя ми помага като печати учебниците ми по английски, немски, математика; също и по специалните предмети – по солфеж; ноти за незрящи също няма.

Ако искате да благодарите на някого публично – сега е моментът да го направите.
Бих искала да благодаря много на моите родители, които винаги ми помагат във всичко и ме подкрепят в избора ми да се занимавам с музика. Благодарна съм на майка ми, която ми улеснява обучението с печатане на учебници и ноти. Благодарна съм на моите преподаватели и съученици, които ми помагат в учебния процес, и с които се чувствам равностоен и пълноценен член на обществото.



Коментари
4 коментара

Виктория Канчева, 10 г.,

Публикувано на 24.12.2008

аз също обичам музиката,но нямам като тебе пиано!!!! :Д :Д :Д

Нели Георгиева, 13 г.,

Публикувано на 22.05.2009

Мила Оля,възхищавам се на любовта ти към музиката и упоритостта ти да следваш мечтите си!Аз също имах удоволствието да слушам изпълнение на на орган, когато бях с мама в Мюнхен-Германия преди 4 години.В Австрия, в Залцбург посетих къщата на Моцарт.Поздравявам те за успехите ти!Желая ти здраве и радост.Ученичка съм в 7. клас, специален предмет-пиано.

Вероника Маринова, 12 г.,

Публикувано на 30.09.2009

аз също искам да ви кажа че уча в школа по пиано,цигулка и солфеж.мужиката е много деликатно нещо.не всеки може да почувства това чувство което изпитваме ние музикантите когато слушаме хубава музика или се наслаждаваме на някои добър изпълнител.за това всеки който много го влече музиката,нека да опита,може да има някакви способности!много са музикантите,но не всички могат да свирят така че да те докоснат,да те накарат да се разчувстваш.за това пак казвам ако мислите че можете или желаете да се занимавате с музика,побързайте защото може да стане късно.нищо не ви пречи да опитате своите музикални способности.така аз съжалявам че късно се сетих да се занимавам с музика но аз мога!музиката живее с мен.баща ми е музикант,саксофонист.учил е във военно музикално,гр.София!освен това негов съученик е бил Йордан Йончев-Гъмзата (тромпетистът от \"Шоуто на Слави\") така че днес баща ми и гъмзата са като братя!!!А съвета ми към всички които харесват музиката и мислят че могат,нека да опитат..,! Мога да взема интервю от Йордан Йончев.стига редакторите на сайта да искат.до редакторите:може ли да взема интервю от него а вие да го публикувате?

веси елина, 11 г.,

Публикувано на 20.04.2012

тази песен не ми харесва

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град