Vip интервю

Начало | Vip интервю | Евелина Желева: Не се страхувайте да следвате мечтите си

Евелина Желева: Не се страхувайте да следвате мечтите си

Жюстин Томс | 2008-10-27

Евелина Желева: Не се страхувайте да следвате мечтите си

Евелина Желева създава балетно студио “ЕВА” през 1999 г. Първоначално студиото отваря врати за малки и големи привърженици на танца в читалище “Аура”, а по-късно през 2001 г. и в читалище “Г. С. Раковски”.
За своята 9 годишна история от нейното основаване, в школата са се обучавали около 400 деца, някои от които продължават и до днес . Възпитаниците на студиото са танцьори от 3 до 16 годишна възраст, но ограничения не се поставят за желаещите извън тази възраст. В зависимост от броя им се сформират групи за начинаещи и напреднали. Ето какво сподели тя за себе си и студиото за az-deteto.com.

За каква професия мечтаехте като дете?
Както всяко малко момиченце исках да стана балерина. Танцувам от 7 годишна и понеже не ме приеха в балетното училище, заявих категорично, че ако не стана балерина ще бъда учителка по балет. Тогава бях на 10 години и не се отказах въпреки разочарованието.

Какви са професионалните Ви амбиции днес?
Днес имам всичко онова за което мечтаех и моята амбиция е да предам на малките танцьори наученото от мен и се опитвам никога да не ги разочаровам.

Имат ли желание съвременните деца да се занимават с балет? Какво им носи заниманието с танц?
Мисля че във днешно време е повече от желателно да се насочат децата към танца и изкуството въобще. Духовното развитие е от огромно значение. Днешното поколение има огромен заряд и потенциал, но е важно да им се помогне да го използват правилно и целенасочено.

Кои са основните трудности за тях и за Вас в работата Ви с деца?
Трудностите са от различно естество. Някой деца са амбициозни, но нямат физическите данни да станат по-добри, други са много талантливи, но непостоянни.
Има и такива, които обичат балета, но не могат да си позволят месечната такса, а тези с по-големи възможности смятат, че без да се полагат усилия трябва да могат да танцуват добре. Ето тук е трудността, да накарам всяко едно дете да бъде мотивирано в залата независимо от другите обстоятелства.

Имате ли любим танц, музика, балет?
“Жизел“На А. Адам-това е първият балет които имах на плоча и не спирах да го слушам. Много хубав и романтичен балет. Може би го чувствам близък до моята душевност.

Това, с което се гордеете най-много в професионалния си път?
Когато направих своя школа, вече мечтаех за това да направя Детски балет с приказен сюжет. Отлагах дълго, тъй като изисква много труд и усилия. Но сега вече съм горда, че през май 2008 год. осъществих и тази моя мечта със спектакъла: “Червената Шапчица”. Имаше голям успех и сега вече съм заредена за създаването на още нови балети за деца.

За какво мечтаете?
Да виждам повече усмихнати и доволни деца. Да ги накарам да заобичат танца и той да стане част от техният живот. В школата си мечтая за повече изяви, за още медали и грамоти към колекцията ни, а също и да можем да обиколим света и да им покажем нашето изкуство и талант.

Вашето послание към децата?
Не се страхувайте да следвате мечтите си...

А към техните родители
?
Помогнете на своите деца да ги осъществят...

"Вълшебният балет"
Маша Илиева – да си балерина е …



Коментари
2 коментара

Магдалена Кузманова, 10 г.,

Публикувано на 25.11.2009

този сайт е много хуба в и забавен

Аида Прелджич, 11 г.,

Публикувано на 19.02.2010

Аз танцувам в този балети наистина е уникалко

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град