важните неща

Начало | важните неща | Обичайте горите!

Обичайте горите!

Виктория Ангелова, 11 г., Габрово | 2008-04-07

Когато ходя на пикник с моето семейство, често виждам големи, красиви и почти непроходими гори. Мисля си, че поне те не са засегнати от замърсяване. И какво се оказва? Че в повечето места отново има най-разнообразни боклуци! – тези мисли все повече нахлуват в главата на българските деца.
Наистина, сякаш хората нарочно искат да замърсят и най-хубавите кътчета на природата. Това си е същинско престъпление. И за съжаление всички хора го вършим. Минаваш през една гора, кошчето е на 10 метра от теб, обаче ти бързаш и си хвърляш боклука където ти падне. Днес така, утре и ставаш един от замърсителите. А някой път дори и контейнерът отсъства. Това е едно от нещата, които слушаме и гледаме, но не чуваме и не виждаме.

Пред училище има една малка борова горичка. Познавам я от тригодишно дете. Играла съм там на федербал, събирала съм теменужки. Сега всичките ми съученици, минаващи оттам на връщане от училище са обикнали гората. Тя също не е подмината от замърсяването, но това не ни пречи да се пързаляме, замеряме и търкаляме в снега през зимата, да тичаме и викаме на воля през топлите дни. Или да си седим там и да слушаме музика през свободните часове! Когато почистваме училищния двор, често стигаме и до боровата горичка, чистим и там!

Когато обичаш една гора, ти се грижиш за нея. Затова обичайте и посещавайте горите, това ще помогне и на вас и на тях!

Участва в конкурса “Детска седмица на гората”



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град