За родители

Начало | За родители | Новата мода сред децата онлайн: ето какво трябва да знаят родителите за Discord

Новата мода сред децата онлайн: ето какво трябва да знаят родителите за Discord

Аз детето | 2021-02-26

Новата мода сред децата онлайн: ето какво трябва да знаят родителите за Discord

Ако вие или по-скоро децата ви обичате да играете на игри, особено на компютър или някоя конзола, със сигурност сте чували за Discord. Дори и да не сте го ползвали, деца запалени от игрите по целия свят, често го използват и споменават за него. Но какво точно е това? Това е още един начин за хлапетата да се свържат с приятелите си и да разговарят за игри или други теми чрез частни или обществени сървъри, индивидуални съобщения или групови чатове. Но както при всяка друга социална мрежа, и при тази има потенциал те да бъдат изложени на опасности, груб език, кибертормоз и друго неподходящо съдържание. Ето защо е важно да се интересувате от това кои нови приложения ползват децата и ако те не искат да ви разкажат, ние сега ще го направим.

Първо за самия Discord

Преди да поговорим за това как най-добре да предпазите детето, нека започнем с някои основи. Discord е безплатно приложение за глас, видео и текстови чатове, насочено към хора на 13 и повече години, макар че вече го използват и по-малки деца, за да „излизат“ и да разговарят с приятелите си. Той се използва до голяма степен от геймърите като начин за чат в реално време, докато играете заедно видеоигри, но може да се използва за разговор на почти всяка тема. Ето как самите създатели на Discord описват приложението:

„Хората използват Discord ежедневно, за да говорят за много неща, вариращи от артпроекти и семейни пътувания до домашна работа и подкрепа за психичното здраве. Това е дом за общности от всякакъв размер, но най-широко се използва от малки и активни групи от хора, които говорят редовно.

По-голямата част от сървърите са частни пространства и можете да се включите към тях само с покани от приятели. Но има и по-големи, по-отворени общности, които като цяло са съсредоточени около специфични теми и популярни игри като Minecraft и Fortnite.“

„Сървърите“ основно са пространства, където хората могат да се събират, за да разговарят. Нещо като конферентен разговор в Скайп или Zoom, но има и големи публични сървъри и всеки потребител може също да създаде свой собствен безплатен, частен сървър и да покани приятелите си да се присъединят. Във всеки сървър може да има разнообразие от гласови и текстови канали за различни теми и с различни правила, които да се следват. Сървър, посветен на предлагането на помощ за домашна работа, например, може да има канал „общ чат“, както и канали за всяка тема.

Сега да поговорим за сигурността

Запомнете, че приложението няма строги функции за родителски контрол, като други подобни приложения; вашето дете ще може да преглежда и променя собствените си настройки на акаунта, просто като отвори User Settings > Privacy & Safety. Въпреки това, в този раздел имате няколко опции, свързани с филтри за съдържание и как други потребители могат да взаимодействат с вашето хлапе. Първото нещо, което трябва да направите, е да отидете в User Settings > Privacy & Safety и след това да изберете „Keep me safe“ в горната част, което според Discord „автоматично ще сканира и изтрива директни съобщения, които получавате, които съдържат явен спам или лош език“. Други опции са „My friends are nice“, което означава, че съобщенията, изпратени от одобрени приятели, няма да бъдат сканирани и „Do not scan“, което определено не искате да включвате, досещате се защо...

Освен това има няколко опции, свързани с това кой може да поиска да добави потребител като приятел, кой може да им изпраща директни съобщения и кой може да се присъедини към тях в игра. Настройките по подразбиране позволяват най-много контакти с най-широк кръг хора, така че вероятно ще искате да го заключите поне донякъде, та не всеки да може да ги добави като приятел и да ограничите кой може да им изпраща лични съобщения. По подразбиране всеки път, когато потребител се присъедини към сървър с някой друг, той може да му изпраща директни съобщения, но вие можете да го ограничите, така че лични съобщения да могат да идват само от хора в списъка с приятели на вашето дете. Това е особено важно, ако се присъединят към по-големите публични сървъри.

Подобно на повечето социални мрежи, вие също можете да блокирате или заглушите потребителите, които тролят или започват да създават неприятности. Щракването с десния бутон на мишката върху името на техния профил ще ви даде меню с опции, включително блокирането им. Discord включва и формуляр за родители да съобщават за потребители и проблеми от името на детето си, без родителите сами да се нуждаят от акаунт в Discord.

Запомнете, че тъй като всичко е генерирано от потребители, има много неподходящо съдържание, като псувни и графичен език и изображения (въпреки че е напълно възможно да принадлежите към група, която ги забранява). Discord също така има „NSFW“ канали и сървъри, които изискват от потребителите да са навършили 18 години.

И накрая просто говорете с детето си

Както споменахме, няма родителски контрол върху Discord, който ви позволява да внедрите и някое ограничение. Вашето дете може веднага да отвори всичко обратно в секундата, когато обърнете гръб и да влезе в обществени сървъри, ако го иска. Така че, ако им разрешите да използват приложението, важно е да говорите с тях за онлайн безопасността, поверителността, кибертормоза и как тези настройки помагат на самото дете, а не му развалят прекарването. Напротив, всъщност го подобряват. Повторете, че трябва да приемат само молби за приятелство от хора, които познават и на които имат доверие, и трябва да блокират всеки, който ги притеснява. И накрая, не им позволявайте да използват приложението, ако са под 13-годишна възраст или поне ги помолете няколко пъти да го направите заедно, за да им покажете как да са в безопасност и се уверете, че въвеждат истинската си рождена дата и година, когато създават своя профил.

Прочете също:
Да си припомним: важни правила за едно безопасно и весело онлайн сърфиране
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град