приказки от деца

Начало | приказки от деца | Невероятното приключение на дядо Коледа

Невероятното приключение на дядо Коледа

Павел Павлов | 2010-12-09

Всички обичаме Дядо Коледа, нали? Това е добрият старец, който носи подаръци. Но той има и други задължения. Грижи се за природата. Искам да ви разкажа за това.

Един ден, както си летял с шейната и елените, дядо Коледа забелязал, че озоновият слой прозира. В него започнала да се оформя дупка. Отишъл високо в небето, за да види какъв е проблемът. Там живеели озоновите хора, които пазели Земята от вредните слънчеви лъчи. Но техният брой намалявал. Без да подозират, хората, като изхвърляли вредни газове, ги унищожавали. 
— Какво правите? – попитал ги Дядо Коледа.
— Бием се с вредните слънчеви лъчи – отвърнали те. — Те са опасни за живота на Земята. Не трябва да ги пускаме.
— Защо войската ви е намаляла? – загрижено попитал беловласият дядо.
— Защото сме атакувани от две страни. Отгоре са ултравиолетовите лъчи на Слънцето, а под нас са молекулите на вредните газове от замърсения въздух. Напоследък дадохме много жертви.

Дядо Коледа решил да им помогне. Посипал сняг върху тях. Така бялата пелена за миг скрила слънчевите лъчи и помогнала на озоновите хора да си починат. Ядосали се лъчите и решили да си отмъстят. "Хайде да извикаме мръсния въздух от Земята!"
Надигнал се облак от най-различни газове. Достигнал до озоновите хора и започнала битка под снежното покритие. Видял това Дядо Коледа и задухал. Разразила се страшна буря. Силният вятър издухал лошия въздух. В същия момент слънчевите лъчи разтопили снега и отново атакували озоновите хора, а техните редици започнали да оредяват и се образувала дупка. Злобните лъчи само това чакали. Закискали се зловещо и се спуснали към Земята. Там отново можели да унищожават. Лесно щели да се справят с живите същества. Видял това Дядо Коледа и никак не му харесало. Качил се на шейната и подвикнал на елените. С бясна скорост се спуснал към земята.
— Дуджета! Помогнете на озоновите хора! Те пазят Земята!
Чули това джуджетата и се захванали за работа. Сложили капани на комините за лошия въздух, който излизал от фабрики и заводи. Започнали да обясняват на хората как да рециклират старите отпадъци и да правят от тях нови продукти. Въздухът над планетата станал чист. Отдъхнали си озоновите човечета.
Оставала им битка само на един фронт — със слънчевите лъчи. Сплотили редиците. Наредили щитовете един до друг и озоновата дупка се затворила.
— Мразим ви, озонови хора! — крещели изплашени вредните слънчеви лъчи.
– Защо пропускате топлите лъчи, а нас — не?
Засилвали се към Земята, но срещали здравите щитове на озоновите човечета. Отдръпвали се за полезните лъчи и веднага затваряли пространството, щом видели ултравиолетови лъчи.

Така Дядо Коледа и джуджетата помогнали за спасяването на Земята. Чувствали се много щастливи. Радвали се, когато виждали хора, които пазели природата чиста. За тях приготвили най-хубавите подаръци. А ти, приятелю, помисли ли за своите подаръци от добрия старец?

Участва в конкурса "Разказ или стихотворение за Дядо Коледа и джуджетата"



Коментари
13 коментара

Антония , ,

Публикувано на 21.12.2010

Стахотно е браво !! :)

Елена , 11 г.,

Публикувано на 21.12.2010

Разказът е много хубав и образователен.Според мен всички трябва да знаем за проблема с озоновата дупка и да спрем поне малко замърсяването на въздуха и на природата.

Гергана Сотирова, 11 г.,

Публикувано на 21.12.2010

Много интересно, забавно, увлекателно! Направено така, че да се подтикне на хората, че природата трябва да се пази!

Мария Димитрова, 12 г.,

Публикувано на 21.12.2010

успехи на павел :)

Мария Димитрова, 12 г.,

Публикувано на 21.12.2010

много хубаво разказче

Стефан Краев, 11 г.,

Публикувано на 22.12.2010

Много образователен разказ,написан по забавен начин и каращ хората да се замислят какви са последиците от замърсяването на природата.Неописуемо въздействащ разказ

Габриела , ,

Публикувано на 22.12.2010

страхотно е!

Диляна , ,

Публикувано на 23.12.2010

Чуден разказ,представя проблема за озоновия слой по интересен начин харесващ се и на най-малките.

Маргарита Куманова, ,

Публикувано на 23.12.2010

Павка,ти си наша гордост!Дерзай!

Девора Милчева, ,

Публикувано на 28.12.2010

Браво на Павчо само така! Успеха е гарантиран! :)

Александра Алекова, 11 г.,

Публикувано на 28.12.2010

Разказът е доста увлекателен и ни кара да се замислим за последиците от замърсяването...Браво!

Красимира , ,

Публикувано на 28.12.2010

Много е хубаво,истински ме развълнува

ивона вълчева, 7 г.,

Публикувано на 23.12.2011

харесвами

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град