игри за навън

Начало | игри за навън | Най-веселите подвижни семейни игри за почивните дни

Най-веселите подвижни семейни игри за почивните дни

Аз детето | 2018-05-04

Най-веселите подвижни семейни игри за почивните дни

Пролет е и няма по-подходящо време да излезете навън и да играете, играете и пак играете. Така че какво ще правите през почивните дни? Ще играете разбира се. При това не събирайте само приятелите. Вземете с вас и мама, татко, баба, дядо, леля и всички в семейството, които са наблизо и им покажете какво е пак да са деца и колко забавно е да си навън в това прекрасно време. Да тичаш, да скачаш, да се движиш и да покажеш на тялото си колко хубаво е да се движиш. За целта няма да ви оставим да се оправяте сами, а ви предлагаме няколко прекрасни игри!

Чадър

Първото ни предложение е най-подходящо за доста голяма група участници, която силно се надяваме да успеете да съберете. Ще ви трябва също и един чадър. Играта всъщност е подобна на любимата ни от детската градина „музикални столчета, само дето е малко по-различна. Тук отново има един водещ, който обаче не пуска и спира музика, а казва дали навън вали или е слънчево. По всяка вероятност вече се досещате, че щом е слънчево трябва да „излезете“ навън, а щом вали да се скриете под чадъра. Този, който се скрие последен излиза от играта. Така се продължава, докато не остане само един, който разбира се е победител. Лесно и забавно!

Хвани врабчето

Тази весела и подвижна игра е не само забавна, но и учи на сътрудничество, сръчност и находчивост. Идеална е за парка и като нищо може чрез нея да си намерите нови приятели. Тук има два основни играча, единият е врабчето, а другият е котката. Останалите от вас се хващат за ръце и образуват голям кръг. Котката седи извън кръга, а врабчето е вътре. Вие обаче имате и най-важната задача – не бива да позволявате на котката да влезе и да хване врабчето. Ако това се случи се избират нови герои. Така можете да продължите колкото искате. Убедени сме, че ще играете цял ден!

Дама

Любима игра на всички, но ако сте забравили нека ви я припомним. На достатъчно голямо пространство с тебешир се начертава фигура с различни форми и прегради. Всяко дете взема по една плочка и се уточняват правилата, които всеки спазва. Изискванията се усложняват с всяко изпълнение. За сполучливо изиграване се присъждат точки. Те могат да се записват или отбелязват с прибавяне на определено място за всеки играч камъче (шишарка, кестен). За най-добър играч се обявява детето, което е събрало най-много точки. На нарисуваната фигура преградките се номерират.

Например:

  • Първо изиграване – един играч, определен по жребий, хвърля плочката си в първата преграда и на куц десен крак я изритва последователно във всички останали, без да стъпва или оставя плочката на линия. В последната преграда скача с двата крака и отново с един крак изритва плочката към мястото, откъдето е започнало, извън фигурата. С подскоци на другия крак се връща на изходното място.
  • Второ изиграване – като първото, но с ляв куц крак.
  • Трето изиграване – с комбиниране на куц крак – десен, ляв и с подскок с двата крака и изритване на плочката в определените прегради.
  • Четвърто изиграване – на куц крак и с прескачане на прегради различни номера – изритване на плочката по-далеч и други. На няколко пъти, с връщане за няколко изпълнения на едно място по същия или различен начин. Ако плочката или играчът докоснат черта, вашият ред отпада, докато всички останали играчи не се изредят.

Снимка: pixabay.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град