игри в дома

Начало | игри в дома | Направете си сами цветен лунен пясък

Направете си сами цветен лунен пясък

Аз детето | 2018-01-24

Направете си сами цветен лунен пясък

Помните ли преди известно време едно нещо, което приличаше на пластилин, но беше по-меко, не цапаше и с по-ярки цветове. Наричахме го "лунен пясък". Всяко дете обичаше да играе с него. Той не залепва по пръстите и по формичките, не съхне, може да се използва отново и отново, докато съвсем не ни омръзне. Още по-хубавото беше, че идваше и с различни комплекти: за направата на сладолед, на морско дъно и още много. Да интересни и забавни времена бяха. Тогава производителите му пазеха рецептата в тайна, но ние я проучихме внимателно и я открихме. Така че, ето сега ще ви покажем как сами да си направите цветен лунен пясък.

Трябват ви:
1 чаша брашно
1/4 чаша сол
1 супена лъжица лимонтозу
1 чаша вода
1 супена лъжица олио
боя за храна или яйца

Прави се много лесно:
В купа смесете добре брашното, солта и лимонтозуто. В друга купа смесете водата, олиото и боята. Ако използвате боя за яйце ще е добре първо да я разтворите в малко вода отделно и след това да я прибавите. Разбъркайте добре и след това прибавете към сместа от сухи продукти.

От тук помолете някой възрастен да сложи сместа в тенджера и да я вари на средна топлина, докато сместа не се сгъсти и не заприлича на тесто. След това свалете лунния пясък от котлона и много внимателно, с шпатула или щипка го сложете на нещо плоско, може и в тава, за да се охлади. Това е всичко. Вече имате домашен лунен пясък готов за игра.

Май пропуснахме да споменем, че това е рецепта само за един цвят. Така че, ако искате да си направите повече цветове просто повторете същото, само че прибавете друга боя и това е.

За да не изсъхне вашия лунен пясък и добре да го съхранявате с херметически затворени кутии. Приятна игра приятели!
 Коментари
1 коментар

Катерина Христова, 8 г.,

Публикувано на 30.06.2018

На мен ми се получи добре.Но защо е ``лунен пясък``?То е пластелин.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град