интересно

Начало | интересно | Наближава ли пролетта? Как можем да разберем?

Наближава ли пролетта? Как можем да разберем?

Аз детето | 2024-03-11

Наближава ли пролетта? Как можем да разберем?

Всички харесваме зимата, но когато е само студено без сняг някак си изведнъж ти се иска да е по-скоро пролет. С нетърпение очакваш тези дни, когато не е студено, няма нужда да си с дебело яке и можеш да играеш навън по-дълго. Но как разбираме, че пролетта наближава? Лично ние не следим новините и календара, имаме няколко други способа. Наблюдаваме, но какво точно? Четете и ще разберете!

Забелязване на кокичета!

Кокичетата са един от първите признаци на пролетта. Тези деликатни цветя изникват в дълбините на зимата, още на 1 януари. До февруари кокичетата цъфтят в гори, паркове и градини. Те са малки, с височина само 15 см, но красивите им бели цветове ги правят лесни за забелязване. Други рано цъфтящи, като жълтите иглики, се присъединяват към кокичетата още в началото на годината. Отгоре, някои дървета също ще цъфтят – внимавайте за техните дълги, необичайно изглеждащи цветове, които са известни като „котенца“!

Езера, пълни с жабешки хайвер!

Много жаби спят зимен сън през зимата, но когато настъпи пролетта, те са будни и нетърпеливи! Желеподобно петно от яйца на земноводни започва да се появява в езера от януари нататък. Обикновено първо се появява в югозападната част на България и до март жабешки хайвер може да се намери навсякъде. Само 1 от 50 от тези ценни яйца ще оцелее до зряла възраст, поради което жабите снасят толкова много! Ако не бъдат погълнати от хищник, тези яйца ще прераснат в малки попови лъжички – още един знак за пролетта.

Цъфтеж на дървета! Любимото ни!

Белите цветове на джанката са едни от първите цъфтящи всяка година – появяват се още преди дървото да се разлисти! Малко след това следват розови цветове като череша и ябълка, а през май цъфти розово-бял цвят на глог. Цъфтящите дървета (и плодовете, които падат от тях след края на цъфтежа) са важно местообитание и източник на храна за много други животни. Пчели, гъсеници, косове – всички разчитат на тези дървета за храна и подслон.

Бръмчащи пчели!

Цъфналите дървета са знак, че е време за пчели! Със завръщането на цъфтящите растения и дървета, пчелите излизат от зимните си гнезда и се подготвят за новата година на събиране на нектар. В началото на пролетта се завръщат и много други насекоми. Внимавайте за красиви пеперуди и проверявайте земята за препускащи бръмбари.

По-дълги дни, по-къси вечери

След мартенското равноденствие страните над линията на екватора са наклонени към слънцето. В резултат на това тези страни получават повече часове дневна светлина и по-високи температури. Добавете лятното часово време, когато всички преместваме часовниците си напред на определена дата през март, и вечерите внезапно са много по-слънчеви от преди!

Диви зюмбюли

Тези силно ароматни цветя образуват килими по сенчестите гори от средата на април нататък. Създаването на колонии отнема много време, поради което често се срещат в древни гори. Цветята са много деликатни, така че е важно да не ги докосвате и да внимавате да не ги стъпчете. Ако посещавате гора, не забравяйте да се придържате към пътеката, за да запазите тези прекрасни цветя в безопасност!

Птици, птици, птици!

Пролетта е натоварено време за родителите в животинското царство – и това важи особено за птиците! Забелязването на птиче гнездо е истински знак за пролетта, но може да бъде трудно да се види, тъй като много птици внимателно крият гнездата си, за да предпазят пилетата си от хищници. Вместо това се вслушайте в мелодичната птича песен, която започва през март, когато птиците започват да търсят своите партньори за чифтосване. Внимавайте за гнездящи птици във вашата градина, местните паркове. Ако имате късмета да забележите птиче гнездо, уверете се, че не се приближавате твърде много или не го докосвате, просто наблюдавайте от разстояние и внимавайте за звука на малките пиленца!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град