интересно

Начало | интересно | Музеят на марципана – тайните на сладкото изкуство

Музеят на марципана – тайните на сладкото изкуство

Вергиния Генова | 2011-10-05

Музеят на марципана – тайните на сладкото изкуство

Музеят на марципана се намира в Сентендре, предградие на Будапеща (Унгария). В това малко китно градче по всяко време на годината можете да видите големи групи разноезични туристи, които купуват сувенири от малките магазинчета или опитват сладките изкушения от сладкарничката на марципановия музей.

Музеят е създаден през 1994 година от унгарския кулинар Карой Сабо, който е наследил и усвоил тънкостите на сладкарското изкуство от своя дядо.
Музеят представлява двуетажна къща, изпълнена с различни по големина и форма марципанови фигури. Там може да видите сцени от детски приказки; известни личности, изработени в цял ръст от марципан; огромна сватбена торта; карта на Унгария; унгарския парламент; марципанов портрет на големия композитор Моцарт и много други велики хора.
Разбира се има и съвсем мънички фигурки за торти.

Може да наблюдавате как ги правят майсторите на това изкуство, може да си закупите готови, а може и да си вземете марципан в различни цветове или с различни аромати и сами да измайсторите фигурки за тортата за рождения си ден. Фигурките от марципан се правят по същия начин както тези от обикновен пластилин или от глина. Така че упражнявайте се с пластилин, а като дойде празник или ви се прииска да зарадвате някого със сладко изкуство, помолете мама да купи марципан от магазина или да направи захарно тесто. Оцветяването е лесно с безвредни бои. Забавлявайте се.

Още снимки от музея можете да видите тук.
Още от Най-интересните фигурки от музея на марципана в Унгария



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град