малък готвач

Начало | малък готвач | Много се чака, но е много вкусно и коледно – направете си щолен у дома

Много се чака, но е много вкусно и коледно – направете си щолен у дома

Аз детето | 2022-12-21

Много се чака, но е много вкусно и коледно – направете си щолен у дома

Всеки от нас свързва коледните празници с няколко различни семейни традиции, които прави само вашето семейство или пък са едни и същи, но някак си по различен начин направени. И все пак има няколко неща на Коледа и Бъдни вечер, които всички обичаме. Това е украсата, подаръците и разбира се вкусното похапване със семейството. И докато при нас традиционно се набляга на солените неща и меденките, а понякога и тиквеник, все по-често в магазините и в дома ни може да се появи и нещо наречено щолен. Щоленът е вид традиционен за Германия сладкиш с формата на хляб, който се приготвя по време на Коледните празници. И всъщност след като все по-често го има и у нас, защо пък да не се възползваме от това и да не го добавим към коледните сладкиши. Още по-хубаво обаче би било ако си го приготвите сами или с помощта на мама и татко.

Трябва да знаете, че приготвянето на немската вкуснотия изобщо не е трудно. Просто чакането да втаса е малко повече, но пък си струва. Затова сега споделяме с вас най-класическата и лесна рецепта за вкусен, мек и с ухание на Коледа щолен!

Ще са ви необходими:

  • 100 г изсушени плодове – може да са един вид или пък микс от любимите ви
  • 180 мл ябълков сок
  • 1 пакетче суха мая
  • 300 г брашно
  • 30 г бадеми
  • 1 чаена лъжичка канела
  • половин чаена лъжичка смлян анасон
  • 75 г марципан
  • пудра захар

Приготвя се лесно, просто следвайте стъпките:

1. В купичка сипете ябълковия сок и в него поставете изсушените плодове. Оставете настрани за поне 1 час и изчакайте. След това в друга купичка с хладка вода сложете щипка захар и пакетчето суха мая и леко разбъркайте. Изчакайте да стане това, което готвачите наричат „активиране на маята“, когато е готово ще видите малки балончета на повърхността. Това е важна стъпка, защото иначе щоленът ви ще остане плосък като джапанка и няма да е особено мек.

2. В дълбока купа сипете брашното, маята и ябълковия сок в който сте киснали плодовете, но тях оставете за малко по-късно. След това внимателно разбъркайте, докато не получите лепкаво тесто. Ако случайно е прекалено рядко добавете още брашно, а ако пък се получи гъсто, още малко ябълков сок. После покрийте купата с капак или фолио и с кърпа и я оставете на топло място за около 2 часа, за да може маята да си свърши работата. Казахме ви, че ще се чака, но пък става много вкусно. Докато чакате можете да нарежете марципана на малки кубчета или късчета.

3. Когато минат два часа – към тестото, което би трябвало да е станало доста по-голямо, добавете и сушените плодове, ядките, подправките и марципана. Смачкайте всичко заедно, след това извадете тестото и го поставете върху леко набрашнена работна повърхност и месете, докато плодовете почти не се виждат и не изпадат от тестото.

4. Постелете хартия за печене в подходяща тава и вътре сложете тестото, като го оформите с ръце така, че да прилича на хляб. Покрийте така направеното тесто с кърпа и отново го оставете някъде на топло за един час. Маята има още малко работа.

 

5. Загрейте фурната на 180 градуса и печете за 20 минути, след което намалете до 150 градуса и печете за още 25 минути.

6. Накрая внимателно извадете от фурната и поръсете обилно с пудра захар. После изчакайте да изстине и готово. Можете да си похапнете вкусен германски коледен сладкиш наречен щолен.

 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град