спорт

Начало | спорт | Международен ден на шахмата

Международен ден на шахмата

Аз детето | 2012-07-20

Международен ден на шахмата

Знаете ли, че днес освен Илинден е и Международният ден на шахмата? Той се отбелязва от 1966 година от Международната шахматна федерация, в която днес членуват 170 държави.

Думата „шах“ идва от персийски и означава император, а думата „мат“ означава мъртъв. Който умъртви противниковия император (цар), той печели играта.

Има много и различни теории за възникването на шахмата. Много страни и народи претендират че са основоположници на тази древна игра. Една от историите е, че шахът е създаден от китайски пълководец на име Хан Ксин по време на зимен лагер около 200 година пр. Хр. с цел “убиване на време“ за войниците си. По-достоверната теория обаче е, че шахът е възникнал в Индия. Смята се, че думата „шах“ на гръцки, испански и арабски произлиза от класическия индийски език санскрит, а играта произлиза от древната индийска игра „чатуранга“.

От тогава досега шахът е претърпял много промени, за да стане такъв, какъвто го познаваме днес. Днешната форма на шах се нарича западен или ортодоксален шах. Тази форма се е запазила и не е променяна през последните 400 години. Шахът е стратегическа игра, която се играе от двама души.

Шахматното поле е квадратно, карирано и е съставено от 64 квадрата (32 черни и 32 бели). Те са разделени на 8 реда и 8 колони. Върху самата дъска има изобразени букви и цифри – те служат за указване на координати, а също така могат да бъдат използвани и за записване на играта с алгебрични знаци. В самото начало всеки играч разполага с 16 фигури – осем пешки, два топа, два офицера, два коня, една царица и един цар. Фигурите също са оцветени в черно и бяло.

Играчът който играе с белите фигури започва играта пръв. Играта приключва когато единият от играчите „отстрани“ царя на противника си. Когато на някое квадратче има противникова фигура и наша фигура може да бъде преместена на същото квадратче според правилата на играта то с осъществяването на този ход нашата фигура измества фигурата на противника и тя бива отстранена.

Когато царят е заплашен от противникова фигура се обявява „шах“ и играчът трябва задължително да премести царя в безопасна позиция. Обикновено играта завършва с „шах-мат“ – противникът по никакъв начин не може да избегне отстраняването на царя му.

Днес шахът е и вид спорт, който се играе от милиони хора по света, без да броим тези, които играят само за удоволствие. На практика шахматът е изучен донякъде, но постоянно се развива и се откриват нови и нови варианти, като може би това е запазило огромния интерес към играта и в наши дни. Магията на играта е, че тя непрекъснато се развива, а също и необятността на вариантите и ходовете.

До преди 20-30 години никой не можеше да си представи, че ще има такива компютри, които да побеждават майстори на шаха. Но днес вече компютрите са толкова мощни, че без да могат да мислят, изчисляват почти всички възможни ходове и е почти невъзможно човек да победи компютър на шах, стига компютърът да е достатъчно мощен и достатъчно добре обучен да играе шах.

Прочетете още:
Шахът - активен спорт за цял живот
Защо шахът не е цветен?Коментари
2 коментара

Елена Павлова, 13 г.,

Публикувано на 20.07.2012

Изобщо немога да разбера как се играе тази игра

Веселин Михайлов, 19 г.,

Публикувано на 12.09.2012

Свеж и полезен материал .

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град