За родители

Начало | За родители | Да свалим температурата на детето без излишни лекарства

Да свалим температурата на детето без излишни лекарства

Аз детето | 2019-01-18

Да свалим температурата на детето без излишни лекарства

Високата температура (39-40 градуса), особено при малките деца е наистина драматично и тревожно състояние. Тогава със сигурност би било по-добре да дадем лекарство за свалянето ѝ и да се свържем с лекар. Когато обаче тя е по-ниска и не чак толкова опасна и носи лек дискомфорт всеки родител би предпочел да остави хапчетата, прахчетата и сиропите настрани. Едно е сигурно: колкото по-малко лекарства приемат децата ни, толкова по-добре. Точно затова при лека температура е по-добре да я свалите без прием на лекарства. Или пък да подпомогнете антипиретиците да си свършат работата по-бързо и в по-малки дози. Най-важното при температура е да се приемат много течности, особено вода. В противен случай детето се обезводнява и поддържа температурата. Особено подходящи са чайовете от липа, брезова кора, трицветна теменуга и малинови листа, както и малинов сироп, те смъкват температурата като предизвикват изпотяване.

Представяме ви и още няколко ефективни и изпробвани лекове!

1. Оставете детето в леглото и поставете влажна кърпа на челото му. Мокрете я с малко студена вода (може да добавите и няколко капки оцет) периодично, докато температурата спадне. Макар и да не изглежда така – детето веднага ще усети приятния и успокояващ ефект на кърпата.

2. Изкъпете детето с топла вода, но не гореща! Когато водата се изпарява от кожата след това тя ще понижи и температурата. Не използвайте обаче хладка вода, защото тогава организмът ще повиши температурата на тялото, за да я запази.

3. Използвайте вентилатор. Но не да духа в детето директно. Поставете вентилатора на ниско ниво и на място, където въздухът ще циркулира около детето, а не към него.

4. Отстранете топлите дрехи, така че детето ви да може по-лесно да губи топлина през кожата. Поставете нещо леко, ако детето трепери или го покрийте с леко одеяло.

5. Много добре се понасят компресите на прасците. Намокрете кърпа със студена вода, изстискайте я и обвийте прасците от глезена до коляното, отгоре завийте с хавлиена кърпа и оставете 30 минути. Не завивайте отгоре с одеяло.

Независимо от възрастта на детето ако температурата не спадне до 1 час го заведете на лекар. Задължително и веднага го заведете на лекар ако температурата е придружена със затруднено дишане, петна по кожата, силно втрисане.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град