забавна наука

Начало | забавна наука | Какво е хидросфера?

Какво е хидросфера?

Аз детето | 2016-01-06

Какво е хидросфера?

Някога чуди ли ли сте се колко точно вода има на Земята? Откъде идва тя, дали ще стигне за всички и как изобщо се разпределя на нашата планета? Знаем, че водата е едно от най-необходимите средства за живот. Неслучайно Земята е наречена и Синята планета. Погледната от Космоса, тя изглежда синя, защото по-голямата част от повърхността й е покрита с вода. Водата е съставната част на всички живи организми и затова те не могат да съществуват без нея. Всъщност често се чудим защо нашата планета се нарича Земя – много по-справедливо и точно би било да се нарича Вода или поне Океан, но това е друга тема за разговор.

Както вече казахме, погледната от Космоса нашата планета е синя, водата е буквално навсякъде. По-точно казано тя заема 71 процента от общата площ на планетата. Това включва всички реки, язовири, морета и океани. Всъщност дори най-малката локвичка е част от общата вода на Земята. Тя, водата, се намира дори там, където ние не можем да я видим – под земната повърхност. Водата е и в ледниците, айсбергите и т. н. Вода има дори във въздуха, под формата на пара. Всичко това, всичката тази вода и нейните състояния ние наричаме с общото название хидросфера.

Колко вода има на Земята?

Така, вече знаем, че 70 процента от планетата ни е покрита с вода, но можете ли да си представите колко вода всъщност е това. Ние не съвсем, просто не можем да си представим такова огромно количество. Чели сме, че ако решим да поберем всичката вода в голям съд, то той би бил дълъг около 1 113 666 метра, също толкова висок и широк. Все още не можем съвсем да си го представим, но се надяваме, че вие ще успеете. Тогава питаме се защо е толкова трудно да се намери питейна вода и е нужно в някои региони от света хората да я преваряват, за да пият. Колкото и да не ни се иска, от всичката тази вода само 3 процента става за пиене без обработка, останалата е или замърсена или солена, идваща от океаните. Колко жалко... Но все пак не можем да отречем, че нашата хидросфера е уникална и най-вече огромна.

Още нещо важно и интересно

Запомнете, че водата на планетата е в непрекъснат кръговрат. Този кръговрат включва световния океан и води на сушата. Световен океан е общото название на непрекъснатата водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета, свързани помежду си пряко или чрез протоци. Световният океан е част от хидросферата на Земята. Водата в Световния океан е с голяма топлоемкост. Поемайки голяма част от топлината на Слънцето и отдавайки я, океаните оказват голямо смекчаващо въздействие върху климата на Земята.

Снимки: pixabay.com

Прочетете още:
Интересни и чудесни факти за водата

Можете да си направите:
Светеща вода



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град