важните неща

Начало | важните неща | Какво е биоразнообразие и защо е важно за нас?

Какво е биоразнообразие и защо е важно за нас?

Аз детето | 2017-08-11

Какво е биоразнообразие и защо е важно за нас?

Когато мислите за райони в света, които се обитават от голямо разнообразие от диви животни, какво е първото, което ви идва наум? Континентът Африка? Дъждовните гори около река Амазонка? Какво ще кажете за вашия собствен двор или за близкия парк? Със сигурност няма да ви хрумне, че последните две могат да се конкурират с места като Серенгети или Амазония, но... Да, естествено по големина и наличие на интересни животни няма как да се случи, но не бива и да подценявате парка и двора. Сега ще ви обясним какво точно имаме предвид!

Ако отделите достатъчно от времето и търпението си и седнете на някоя парка в пейка или още по-хубаво на тревата за по-продължителен период от време ще бъдете изненадани от броя на птиците, бозайниците, земноводните, влечугите и насекомите, които живеят там. И това е само на повърхността и само тези същества, които могат да се видят с невъоръжено око... Клекнете и проучете какво пълзи по тревата и почвата. Гарантираме, че ще откриете напълно нов свят от същества, които обикновено не виждате. Толкова е хубаво, че учените си имат и специален термин, който използват, за да опишат цялото това разнообразие от живот намиращ се в определена област. Наричат го биоразнообразие. Терминът идва от съчетаването на думите „биологично“ и „разнообразие“ в една дума.

На най-основно ниво биоразнообразието се отнася до разнообразието от растителни и животински видове, което може да се намери в дадено местообитание. Видовото биоразнообразие може да включва най-обикновени животни като врабчета, катерици, комари, змии и жаби. То ще включва и всички налични видове растения, включително трева, дървета и цветя. Както научихте по-рано, това, което можете да видите, е само върхът на айсберга, когато става въпрос за биоразнообразието. Трябва да включите всички видове, които не виждате. Те могат да включват подземни червеи, както и хиляди микроскопични бактерии, които играят важна роля в екосистемата навън. Ако сте учен, който изучава биоразнообразието, трябва да излезете отвъд простото биоразнообразие. Също така трябва да вземете под внимание генетичното биоразнообразие. Това включва всички вариации в гените, които съществуват във всеки вид. Например, всички кучета принадлежат към един и същи вид, но знаете колко много различни породи има.

Учените също трябва да вземат под внимание екологичното биоразнообразие. Има много начини, по които привидно подобни екосистеми могат да се различават въз основа на дивата природа и климата. Например, горската екосистема на Витоша може да бъде значително различна от горската екосистема в Стара планина.

Изследванията на биологичното разнообразие са показали, че тропическите гори са склонни да бъдат най-богатите екосистеми на Земята. Това е една от причините, поради която учените искат да защитят тропическите гори от човешка намеса. Биологичното разнообразие е невероятно важно и намалено, то може да има отрицателни последици, които оказват влияние върху цялата планета. Защо биоразнообразието е толкова важно? Голямо разнообразие от видове растения, животни и дори бактерии ни позволяват да живеем по-дълъг, по-добър и по-здравословен живот. Екосистемите ни дават чиста вода и осигуряват кислорода, който дишаме. Растенията и дори почвите пък ни дават храната, която ядем. Благодарение на тях произвеждаме и много лекарства. Областите с голямо биоразнообразие се възстановяват по-бързо от природни бедствия и помагат за предотвратяване на болести.

За съжаление, съществуват многобройни заплахи за биологичното разнообразие. Всичко, което води до намаляване или изчезване на видовете, засяга биологичното разнообразие. Някои от тези фактори включват загуба на местообитания, прекомерна употреба на природни ресурси, инвазивни видове, замърсяване и изменение на климата. Тъй като се стремим да направим света по-добро място, важно е да имаме предвид значението на биологичното разнообразие и опазването на застрашените видове.

Искате ли и вие да помогнете за опазването на този ценен ресурс – лесно е! На първо място не бива да изхвърляте никакви отпадъци извън правилните места. Ако видите такъв, захвърлен от някой друг, също можете да го вдигнете и да го изхвърлите в кошчето за боклук. Можете да носите хляб или пък семена с които да храните птичките в парка. Освен забавно за наблюдение е и много полезно за планетата. Всяко врабче или синигерче е важно за нея! Засадете дърво, храст, цвете... Това също би помогнало много!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град