България

Начало | България | Какво да посетим в София? Защо не Музея на пчелата?

Какво да посетим в София? Защо не Музея на пчелата?

Аз детето | 2019-08-27

Какво да посетим в София? Защо не Музея на пчелата?

Зоопаркът, Борисовата градина, Южния парк – в София определено има много интересни неща, които обаче на децата, които живеят тук сигурно вече са втръснали. Парковете може и да са много големи и красиви, пълни с цветя и вече дори с фонтанчета, езерца и дори патици в тях, но и това бързо омръзва ако ходиш всеки ден. В моловете пък определено не е чак толкова интересно и подходящо особено през лятото. Какво да правите тогава, когато вече почивката на море, планина или в чужбина вече е свършила или пък е твърде далече. Да си седите у дома и да умирате от скука или пък да показвате на приятелите си колко добри сте станали в новата електронна игра. Ние пък имаме друго предложение към вас! Защо не отидете в музей и то не какъв да е – а Музеят на пчелата. Да, има и такъв и пчелите са много по-интересни, отколкото предполагате. При това думата „музей“ не бива да ви отказва от посещението. Тя отдавна вече не се свързва със скучна сграда, пълна с още по-скучни експозиции на събирани и съхранявани през вековете експонати, предавани от поколение на поколение. Да, в музея на пчелата колекциите и снимките са си там, но съвременното им представяне е все по-актуално, интересно и разчупено. Светът на науката се отваря пред посетителя и запалва естествената искра на любопитството и жаждата му за знания.

Уникалното съоръжение се намира на метростанция „Г. М. Димитров“ в близост до „Музейко“. Музеят на пчелата работи всеки делничен ден от 10 до 19 часа, в събота е отворен от 8 до 17, а пък в неделя от 12 до 18. Музеят е къщичка във формата на първите кошери. Вътре има стъклен кошер, който дава възможност на посетителите съвсем отблизо да наблюдават живота на пчелите, и богат информационен и снимков материал.

Пчелите имат важна роля за биоразнообразието. Над 99% от всичко, което консумираме – плодове и зеленчуци, стига до нас благодарение на опрашването на пчелите. Затова и направихме този информационен център, за да повдигнем отново въпроса за важността на опазването им“, разказа за БГНЕС координаторът на музея Петър Вълчовски. Той обясни, че за оцеляването си пчелите са изправени пред два основни проблема – пестицидите и болестите.

На покрива на къщичката са засадени различни пъстри цветя, от които пчелите събират прашец и нектар и които вие можете да гледате отблизо и безопасно. Входът и изходът на пчелния кошер, разположен в помещението, е високо под тавана. По този начин посетителите и минувачите не пречат на влитанията и излитанията на пчелите. До къщичката, зад ниска ограда, боядисана в свежи цветове, има малка градинка, сред тревите на която растат ароматни билки.

Преди да посетите музея прочетете и още няколко интересни факта за пчелите:
Къде зимуват пчелите?
Как пчелите правят мед?
Защо пчелите толкова обичат да жилят?
Може ли пчела да ужили друга пчела?
Вие също можете да спасите пчелите!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град