зоокът

Начало | зоокът | Къде зимуват пчелите?

Къде зимуват пчелите?

Аз детето | 2017-12-01

Къде зимуват пчелите?

С настъпването на зимата, застудяването и падането на първите снежинки от небето, мечките заспиват зимен сън, много птици отиват на юг. Но питали ли сте се някога какво става с пчелите? С тези неуморни насекоми, които ни осигуряват сладък мед! Те къде отиват зимата – спят, на юг или пък си палят камина в кошера... Нито едно от тези неща... Всъщност последното е донякъде вярно! Както всяко друго същество на земята и пчелите си имат своя уникален начин да се предпазят от студа през зимния сезон. За целта те правят това, което умеят най-добре – правят си мед. Зимен запас от мед, ако трябва да бъдем по-точни. Чудно, какво ли пък го правят този мед после? Прочетете!

Пчелите се отправят към кошера си и не го напускат, когато температурата стигне до точно 0 градуса и естествено продължи и да пада. Тогава всички те си се прибират в кошера и се събират в централната му част. Това тяхно поведение учените често наричат със странното име „зимен клъстер“. Това нещо много прилича на събиране на феновете за футболен мач, само дето продължава цяла зима! В действителност пчелите правят това не защото им е чак толкова студено, а за да изпълнят една основна задача – да се грижат за царицата си. Сигурно сте чували, че във всеки кошер има по една такава, която е много важна и затова трябва да стои на безопасно и топло.

За да направят това пчелите се събират на плътна купчина около царицата си и започват да трептят с крила. Учените са доказали, че по някакъв начин това освобождава енергия, която поддържа кошера достатъчно топъл. И така цяла зима. Сами се досещате, че за тази цел пчелите имат нужда и от хранителни запаси и тук идва ролята на зимния мед. Те го ядат, за да могат да продължават да се движат. Пчеларите, които отглеждат пчели често осигуряват мед на своите кошери точно поради тази причина. Ако познавате някой пчелар, попитайте го и ще видите, че е така.

Сега да не си мислите обаче, че само царицата е важна. Да, тя е най-важната, но пчелите са го измислили. Всички стоят много близо една до друга и понякога се движат и разменят местата си, така че нито една пчела да не стои на студено твърде дълго. Точно заради това колкото по-студено е навън, толкова по-нагъсто се скупчват и пчеличките. Няма да повярвате ако ви кажем, че за да поддържат това движение пчелите от един кошер изяждат по 13 килограма мед всяка зима.

Още няколко забавни факта:

  • Пчелите са единственото насекомо, което произвежда храна, която се яде от човека.
  • Пчелите работнички са само женски.
  • Една пчела може да произвежда само 1/12 чаена лъжичка мед през целия си живот и живее 6 седмици.
  • Царицата пчела може да живее повече от 5 години.
  • Медът никога не може да се развали.
  • За да направят един килограм мед, пчелите трябва да посетят 2 милиона цветя.

Прочетете още:
Как пчелите правят мед?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град