приказки от деца

Начало | приказки от деца | Как се намират истински приятели

Как се намират истински приятели

Кремена Ганева | 2015-06-03

Как се намират истински приятели

„В един студен зимен ден гладът подгони зайчето и то напусна топлата дупка.  Но навън снегът бе затрупал всичко. Само на един клон висеше самотна червена ябълка, а клонът беше толкова нависоко… Ала когато имаш приятели, нищо не е прекалено високо и прекалено далече.“

Било много студено. Зайчето по цял ден си стояло в хралупата на топло и хрупало моркови и марули. Но свършила храната.  Втори ден вече нямало какво да яде. То отчаяно тършувало из хралупата. Изведнъж видяло една увяхнала зелка, скрита в ъгъла зад закачалката. Толкова много се зарадвало зайчето! Всеки ден ядяло по мъничко, за да му стигне храната до края на зимата.

Когато дошла пролетта, самотната червена ябълка още си стояла на дървото непокътната. Зайчето грейнало от щастие, но се сетило, че не може да я стигне и отново се натъжило. Било много гладно. Така искало да си има приятели, които да му помогнат. Никога не било имало истински приятел, с който да си споделят и да се подкрепят. Докато си мислело, видяло един таралеж да доближава до дървото и поздравило приветливо:
– Добър ден!
– Добър ден! – отвърнал таралежът, сякаш още му се спяло.
– Извинете  господин Таралеж, но може ли  да ми помогнете да сваля  ябълката от дървото? – помолило учтиво зайчето. – Умирам от глад, а нямам приятел, който да помоля за помощ.
Когато чул това, таралежът се натъжил. Той самият също нямал приятели, макар че бил много добър таралеж.
– Щом нямаш  приятели, ние с теб можем да  бъдем такива. – казал таралежът. – Да започнем оттук – за теб не съм господин Таралеж, а Ежко.
– Да бъдем приятели! – подскокнало зайчето. Сърцето му трепкало от щастие.
– Е, щом сме  приятели, ще ти помогна да  свалиш ябълката от дървото. – усмихнал се Ежко
Таралежът отишъл до дървото, потупал го здраво, ябълката се разклатила и паднала върху бодлите му. Зайчето я взело и за да се отблагодари на своя нов приятел му дало половината, макар че било много гладно и можело да я излапа цялата. Двамата сладко си похапнали, разказвали си весели истории и се смяли.

Останали завинаги най-верни приятели.

Участва в конкурса „Продължете приказката за приятелството и спечелете награда"



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град