Растения и животни

Начало | Растения и животни | Как говорят животните?

Как говорят животните?

Аз детето | 2022-01-17

Как говорят животните?

Ако някога сте имали куче или котка, знаете много добре, че животните могат да общуват. Те разбират основните команди, които им давате. Повечето домашни любимци напълно разбират какво имате предвид, когато кажете думата „храна“. По същия начин домашните любимци могат ясно да ви предадат някои основни послания. Когато са гладни или жадни, те ще ви уведомят. Няколко близвания може да означават „Щастлив съм да те видя“, когато се прибереш от училище.

Тъй като знаем, че животните могат да общуват, нека да проучим многото интересни начини, по които различните видове общуват. Само защото те не говорят същия език като нас, не означава, че животните не използват гласовете си. Много различни видове животни използват редица звуци, за да общуват. Случвало ли се е кучето ви да лае, за да бъде пуснато от къщата? Може би котката ви е мяукала, когато е гладна? Всичко, което трябва да направите, е да прекарате известно време сред природата и да държите ушите си отворени, за да чуете голямото разнообразие от комуникация, което се случва около вас.

Китовете пеят, вълците вият, птиците чуруликат, а жабите крякат. Въпреки че вероятно не можете да разберете какво казват, те със сигурност общуват помежду си и света около тях. При това звуците не са единственият начин, по който животните общуват. Подобно на хората, те могат да предават съобщения по всякакви невербални начини. Например, размахването на кучешка опашка може да показва голямо разнообразие от емоции и послания. Ето още няколко интересни примера за невербална комуникация между животните:

  • Пауните всъщност разперват красивите си опашки, за да покажат териториално предупреждение.
  • Много различни видове животни маркират своите територии с аромата си като ясно послание към другите да стоят настрана.
  • Делфинът може да плесне с опашка по водата, за да привлече вниманието на другите в района.
  • Пчелите казват на другите пчели, когато са намерили нектар, като „танцуват“, когато се върнат в кошера.
  • Еленът маха с опашката си, за да предупреди другите елени, които го следват, за възможни опасности пред тях.

Очевидно животните могат да общуват с други животни от същия вид, но могат ли различните видове да общуват помежду си? Абсолютно! Виждали ли сте някога куче да общува с котка, за да ѝ каже, че не е желана на територията му? Може би дори сте били обект на комуникация на майка птица, ако случайно сте пристъпили близо до нейното гнездо! Учените са наблюдавали много различни видове животни, комуникиращи помежду си по различни начини. Един интересен пример е комуникацията между бодливи игуани и райски мухоловки в Мадагаскар. Въпреки че игуаните не общуват вокално (звуково), те са развили добре настроен слух, така че да чуват предупредителните викове на райската мухоловка. Това помага и на двата вида да избегнат лов от общ враг: грабливите птици, които патрулират в небето над тях!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град