Растения и животни

Начало | Растения и животни | 8 впечатляващи факта за змиите, които ще ви накарат да им се възхищавате и да се плашите от тях

8 впечатляващи факта за змиите, които ще ви накарат да им се възхищавате и да се плашите от тях

Аз детето | 2021-12-03

8 впечатляващи факта за змиите, които ще ви накарат да им се възхищавате и да се плашите от тях

Змиите са майстори на маскировката, опитни ловци и невероятно хитри и изненадващо умни животни. Ето осем страхотни неща, които може да не сте знаели за тези месоядни влечуги.

Могат да усещат миризма с езика си

Змията използва езика си, за да усеща миризма. Точно и това е причината тя да размахва дългия си, раздвоен език. По този начин успява да усети химически молекули от въздуха, земята или водата. Езикът пренася миризливите молекули обратно към два малки отвора в устата на змията, където те се анализират. Мммм, обяд!

Могат да виждат топлината

Някои змии – като питони и гърмящи змии не могат да виждат добре и използват други сетива, за да намерят плячка. Тези същества имат отвори, които усещат топлината, отделена от топлокръвна плячка. Топлинното зрение на змиите позволява на усойниците да проследяват плячката ден или нощ.

Отровата им може да убива и да лекува

Захапвайки плячката си с два кухи, заострени зъба, много змии инжектират отрова, за да парализират или убият жертвите, преди да ги погълнат. Но учените също така открили, че същата отрова, която причинява ужасни симптоми – и дори смърт – при хора, ухапани от отровна змия, може да се превърне в лекарство.

Някои видове могат да летят

Летящите змии сплескват ребрата си във вдлъбната C форма, за да уловят въздух под телата си, докато падат. Чрез вълнообразно движение напред-назад в S-образна форма те всъщност могат да се плъзгат във въздуха, което е почти като летене.

Могат да сменят изцяло кожата си

Змиите буквално израстват от кожата си. На всеки няколко месеца повечето започват да се търкат в земята или клоните на дърветата. Започвайки от устата, змията се измъква от прекалено стегнатата си кожа. Като чорап, кожата се отделя отвътре навън. Voilà – змията има свеж, лъскав вид и чисто нова кожа.

Могат да „чуват“ с челюстта си

Змиите нямат външни уши, за да чуват звукови вълни във въздуха. Вместо това костите в долната им челюст улавят вибрации в земята или водата. Вибрациите задействат сигнали в мозъците на змиите, които се получават като съобщения. „Сочна мишка се приближава!“

Много са

Повече от 2500 вида змии се плъзгат по света.

Бързи са

Черната змия мамба се плъзга със скорост до 11 километра в час!

Photo by Timothy Dykes on Unsplash



Коментари
1 коментар

Мария , ,

Публикувано на 28.01.2024

яко

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град