важните неща

Начало | важните неща | Истинско или изкуствено: Учен обяснява как да изберем най-устойчивото коледно дърво

Истинско или изкуствено: Учен обяснява как да изберем най-устойчивото коледно дърво

Аз детето | 2023-12-08

Истинско или изкуствено: Учен обяснява как да изберем най-устойчивото коледно дърво

Всяка година по света се купуват между 35 милиона и 50 милиона коледни елхи, а много хора изваждат за сезона изкуствено дърво от склада. Общо около три четвърти от домакинствата обикновено имат някакво коледно дърво, показват проучвания. Хората често се питат кое е по-устойчиво – истинско дърво или изкуствено? Това е голям дебат и отговорът зависи от това кого питате и кои фактори вземате предвид. По-полезен въпрос е: Как да намеря най-устойчивото дърво от вида, който искам да получа?

Ето ви отговор от горско стопанство, което работи по проблемите на устойчивостта. Има предимства и недостатъци както на отсечените, така и на изкуствените дървета. Ето няколко съвета, които да вземете предвид за всеки вид.

Ако купувате жива елха

Когато коледните елхи са живи и растат, те извличат въглероден диоксид от въздуха и го използват като градивен елемент за своята дървесина. Това намалява парниковите газове в атмосферата, където твърде много въглероден диоксид допринася за глобалното затопляне. Този процес спира, след като дървото бъде отсечено. И в един момент отсеченото дърво започва да се разлага и отново освобождава този въглерод. Положителната страна е, че кореновата система на дървото ще продължи да съхранява въглерод за известно време и обикновено се засаждат нови дървета, за да продължи цикълът.

И така, как да намерите най-устойчивото живо дърво?

Помислете за произхода на дървото. Вземете елха, която расте тук в България, защото дългото пътуване пречи на много неща, а транспортът е основен източник на емисии на парникови газове. Въпреки това, в камион с няколкостотин дървета, транспортните емисии за всяко отделно дърво са доста незначителни. Най-разпространеното коледно дърво варира в зависимост от региона, но у нас най-разпространени са род Ела (Abies) с два вида, род Смърч (Picea) с един вид и род Бор (Pinus) или по-точно: бял бор (Pinus sylvestris), бяла мура (Pinus peuce), елата (Abies alba).

Изхвърляне на вашето живо дърво

Какво правите с вашето дърво след празниците също има значение. Рециклирането е много по-добро от оставянето на дървесината да се разложи. Поради естеството на повечето сметища в крайна сметка ще съществуват анаеробни условия и разлагането ще доведе до освобождаване на газ метан, който е многократно по-мощен от въглеродния диоксид при затопляне на атмосферата. Потърсете общност или търговец на дребно, който предлага да нареже дървото или да го накълца, за да създаде мулч. Това го предпазва от сметища и служи за полезни цели. Компостирането е друга възможност. Дърветата могат да се използват като ерозионна бариера за пясък или почва или като местообитание на риби в езера. Те дори могат да бъдат дарени цели на зоологически градини, където дърветата осигуряват забавление и храна на животните.

Изкуствените дървета имат различни плюсове и минуси

Изкуствените дръвчета също имат предимства – издържат с години и не изискват почти никаква поддръжка. Те обаче са предимно продукт на петролна основа и когато изхвърлите едно такова, може да отнеме стотици години, за да се разложи. Ако планирате да купите изкуствена коледна елха – може би имате алергии или сте загрижени за цената – ето някои предложения за намаляване на въглеродния ви отпечатък.

Повторно използване, повторно използване, повторно използване

Начин номер 1 за намаляване на емисиите с изкуствено дърво е повторното му използване в продължение на години. Повторното използване избягва въглеродното въздействие при производството, опаковането и изпращането на ново. Точката на рентабилност – когато емисиите на вашето изкуствено дърво съвпадат с емисиите при закупуване на живо дърво всяка година – варира от най-малко четири години до 20 години, в зависимост от взетите предвид фактори.

Обърнете внимание на източника

Около 80% от изкуствените коледни елхи се произвеждат в Китай. Доставката е доста ефективна, но дървото все още трябва да стигне до и от пристанищата. Можете също да потърсите такова, произведено наблизо. Някои производители правят дървета от рециклирани материали, поне отчасти, което помага за намаляване на въглеродния отпечатък на дървото. По-късите изкуствени дървета или дизайни с по-малко зеленина също използват по-малко пластмаса. Видът на използваната пластмаса също влияе върху количеството използван петрол. Някои изследвания предполагат, че пластмасовата зеленина, изработена от полиетиленови пластмасови форми, може да има по-слабо въздействие от традиционната зеленина, изработена от поливинилхлорид (PVC).

Дайте втори живот на изкуственото дърво

Ако вече не харесвате вашето изкуствено дърво, опитайте да препродадете дървото или да го дарите на благотворителна организация, магазин за стари стоки или старчески дом, за да могат другите да продължат да го използват. Можете също така да проявите креативност и да пренастроите старите клони на дърветата в декоративни венци, гирлянди.

Осветлението също има значение

С всяко празнично дърво бъдете разумни при изключването на светлините, когато няма никой наоколо и през нощта. Помислете за използването на по-малко светлини. LED лампите са по-енергийно ефективни от лампите с нажежаема жичка. Все пак е доста лесно да направите по-устойчив избор и да намалите въглеродния си отпечатък, когато можете.

Къртис ВандерШааф, асистент по горско стопанство, Държавен университет на Мисисипи

Image by Pexels from Pixabay

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град