интересно

Начало | интересно | Храна ли е или не? Вижте колко различен може да е светът под микроскоп!

Храна ли е или не? Вижте колко различен може да е светът под микроскоп!

Аз детето | 2017-05-17

Храна ли е или не? Вижте колко различен може да е светът под микроскоп!

Въпреки че не го виждаме, знаем, че около нас съществува цял един миниатюрен свят, скрит за невъоръженото око. Това важи в пълна сила дори и за храните, които консумираме ежедневно. Под зоркото око на микроскопа любимите ви храни изглеждат фантастично! Те са като пейзажи от Страната на чудесата, като плодовете на въображението от „Джеймс и гигантската праскова“! Шоколадовият кейк и бисквитките орео, или дори най-обикновената малинка изглеждат просто неузнаваеми, а пък стафидите и зелето са пълни с мистериозни извивки. Боровинката пък изглежда направо като чужда планета. Ако не вярвате, то погледнете тези снимки тук, но... после не забравяйте отново да се върнете и тук, защото за вас сме приготвили нещо много различно и забавно. Един наистина интересен тест, който може и да не ви осигури отлична оценка за края на учебната година и определено няма да ви помогне много да минете матурата по човек и общество, но пък ще ви забавлява. И най-важното: ще ви накара да преоткриете света, да се интересувате повече от нещата в него, което в крайна сметка ако не за тази, ще ви помогне за следващата учебна година. Готови ли сте?

Да започваме тогава. Сега ще ви покажем няколко снимки на различни храни и неща, които не са храни, но снимани както се виждат под микроскоп. Вашата цел е да познаете дали това, което виждате на снимката е храна или не е! Под всяка снимка ще намерите и верния отговор, като естествено не е хубаво да го гледате предварително, не че ще има лоши оценки, защото въобще няма, но няма да е така забавно! Сега е време да се потопите в един напълно различен и дори вълшебен микросвят!

Какво е това според вас? Зъби на странно същество или пък някакви камъни?

Нито едно от двете – това е чушка! Големите бели неща, които виждате всъщност са семките на чушката, снимани с огромно увеличение. Всички видове чушки са отличен източник на витамин C. Сладките зелени чушки съдържат два пъти повече витамин С от портокалите, докато червените и жълтите пиперки съдържат три или четири пъти необходимата дневна доза витамин C. Чушките съдържат също витамин В6, фитохимикали като ликопен и бета-каротин (предшественик на витамин А), фолат, калий и изобилие от фибри.

Какво е това според вас? Доста прилича на броколи, нали? Трябва да е храна...

Ами не е! Случвало се е без да искаме да хапнем от него понякога заедно с хляба, ама това определено не е някой полезен зеленчук. Това е просто мухъл! Мухълът и плесените обхващат разнородна група гъби. Мухълът се разпространява чрез освобождаване на милиони спори във въздуха. Тези спори се срещат на практика навсякъде. Ако попаднат на подходящи условия, те се развиват и формират мицел – това е видимата част, по което разпознаваме, че има мухъл. Малки части от мицела могат да създадат нови колонии и така в един момент цялата стена да се окаже в мухъл.

А какво ще кажете за това? Много прилича на лицето на някакво извънземно същество, нали? О, не, да не би случайно да сме намерили извънземни, които се оказва, че са малки и могат да се видят само с микроскоп...

Не, за съжаление все още няма да получим някоя научна награда. Това е листо от кориандър. Кориандърът е едногодишно тревисто растение, което се използва широко като подправка в средиземноморската, индийската, латиноамериканската и близко- и далекоизточната кухня. Всички части на растението могат да се ядат, но пресните листа и сушените семена се използват най-често в при готвене.

На нас това ни изглеждаше като нещо много вкусно и си мислехме как бихме го хапнали с удоволствие, а вие как мислите?

Да, това е синьо сирене, е, става за ядене, макар че вече не изпитваме чак толкова удоволствие. Все пак знайте, че синьото сирене набира много широка популярност в кулинарията. То се прибавя към салати и супи, предястия и основни ястия. С него се поръсват пици, а сосът от синьо сирене вече е почти неразделна част от ястията с броколи и пилешко месо. Освен за броколи, сосът от синьо сирене може да се използва за различни предварително сварени зеленчуци, а настърганото синьо сирене придава невероятен и различен вкус на иначе така познатия сварен ориз.

Ето и последната снимка от кулинарното ни микроскопично пътешествие. Какво ще кажете за това? Приличат на някакви странни бонбони или пък бучки кафява и бяла захар, нали? Но дали наистина трябва да ги слагате в чая си?

Не ви препоръчваме, няма да стане нищо страшно, но тези две неща са по-подходящи за солени храни, защото са просто сол и черен пипер. Освен подобрител на вкуса в хранително-вкусовата промишленост, солта се използва и за консервиране на риба и месо. В науката за храната и храненето вкусът „солено“ се смята за един от петте основни вкуса, разпознаваеми от вкусовите рецептори в устата.

Е, как се справихте, останахте ли изненадани?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град