новини детски

Начало | новини детски | Деца ще обучават баби и дядовци да сърфират във виртуалното пространство

Деца ще обучават баби и дядовци да сърфират във виртуалното пространство

Аз детето | 2021-05-01

Деца ще обучават баби и дядовци да сърфират във виртуалното пространство

Деца ще обучават хора от златната възраст да сърфират във виртуалното пространство. Идеята за нетрадиционното занимание за малки и възрастни е на Народно читалище „Пробуда – 1928“ в търговищкото село Кралево. Инициативата е озаглавена „Моята баба във виртуалното пространство“, каза за БТА секретарят на културната институция Мариела Алиева.

Целта е децата да помагат на възрастните в първите стъпки за работа с компютър. „Решихме този път да е така – не само възрастните да ни учат да плетем, шием и приготвяме традиционни ястия, а и младите да им помогнат“, обясни Алиева. По думите ѝ хората от по-старото поколение по-бавно свикват с технологиите, но и те имат нужда от тях. От свои близки разбира, че се вълнуват когато открият познати, съученици или родственици от далечни краища на България. Алиева обясни още, че в село Кралево по-голямата част от днешното население са преселници от Родопите – от Сърница, Велинград и Якоруда. В търсене на прехрана и по-добър живот десетки родове остават разделени. Днес наследниците им са изгубили връзка, а интернет и социалните мрежи са една от възможностите за контакт, а в някои случаи и дори за запознанства между братовчеди.

Читалището разполага с два компютъра за ползване от потребители. И в залата непрекъснато има хора – особено след обяд, когато учениците приключат занимания. Копирната техника пък се ползва много от студенти, които сега, заради пандемията, се обучават от разстояние. Организаторът на инициативата смята, че бабите ще бъдат подкрепяни от деца и младежи, които участват в певческата и танцовата група към читалището. „Нека сме си взаимно полезни.“, казва още Мариела Алиева.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град