малък готвач

Начало | малък готвач | Без спукани яйца на Великден – ето как да ги сварим

Без спукани яйца на Великден – ето как да ги сварим

Аз детето | 2022-04-23

Без спукани яйца на Великден – ето как да ги сварим

Колко яйца смятате да сварите и боядисате за този Великден? Може би сте си взели кора от 30 и се чудите дали няма да са много? Най-вероятно не, защото не се знае колко от тях ще останат здрави. Е, винаги можете и да ги варите едно по едно, така със сигурност ще останат, но ще ги боядисвате чак до другия Великден! Но знаете ли, има няколко хитринки, които да използвате. Родителите ви може и да ги знаят, а може и да са ги забравили, затова ги прочетете и им ги припомнете и нека нито едно яйце не се спука този път!

Първото, което трябва да направите е да извадите яйцата от хладилника 2 часа преди да ги варите! Ако са студени и веднага ги сложите във водата със сигурност много от тях ще се спукат, но ако ги оставите да изравнят температурата си с тази в кухнята и тогава ги варите, повечето от тях ще стават за боядисване след това.

Залейте със студена вода! Знаем, че е по-добре и става по-бързо ако сипете гореща вода от чешмата, тя завира по-бързо. Но ако искате да имате здрави яйца е по-добре водата да е студена. Тя трябва да достига до около един сантиметър над яйцата. Директното им поставяне от хладилника в тенджерата с топла вода, в повечето случаи причинява напуквания. Важно е също при поставянето в съда, в който ще варите, просто да ги положите на дъното, без да ги пускате рязко и отвисоко, нищо, че отдолу има вода, която ще омекоти удара.

Не прекалявайте с яйцата! Всеки иска да свари всичките яйца наведнъж, но това не е добра идея. При самото варене яйцата се местят и подскачат, и могат неволно да счупят някой съсед, така че оставете малко пространство между тях. Също е добре съдът да не е прекалено голям.

Добавете оцет или сол! Най-доброто превантивно средство против напукване на яйца е оцетът. Сложете и няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата. Добавянето на сол пък няма да позволи на част от белтъка да изтече, ако случайно някое от яйцата се спука.

Варете за 5-6 минути! Това е оптималното време за което яйцата хем ще се сварят идеално, хем няма да се варят прекалено, че черупката им да стане мека. Важно е обаче да знаете, че като казваме варите за 5-6 минути, това време се засича от момента в който водата заври.

Това е! Надяваме се тази година да боядисате 28 от 30 яйца, а не 5 от 30. Да, това ни се е случвало наистина!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град