малък готвач

Начало | малък готвач | 6 вкусни и интересни глазури за козунак

6 вкусни и интересни глазури за козунак

Аз детето | 2022-04-22

6 вкусни и интересни глазури за козунак

Несъмнено главният герой на Великден, на закуска, обяд и вечеря е любимият на всички мек и уханен козунак. Традиционно у нас си го поръсваме с по-големи кристали захар и това е всичко. Смятаме обаче, че козунакът може да стане още по-вкусен макар и с не толкова традиционни украси. Но след като е „царят“ на великденската трапеза и „костюмът“ му трябва да е също толкова царствен. Затова днес ще ви предложим няколко вкусни и красиви глазури за козунак. Независимо дали ще си купите готов или ще си го направите у дома – стават прекрасно и за двата случая. Помнете обаче, че за някои може да ви трябва малко помощ от семейството!

Бяла глазура

Класическа глазура за сладкиши, която е идеална и за козунак. След втвърдяване глазурата става по-матова и се разпада малко при нарязване.

Ще ви трябват:

  • 1 белтък
  • 200 г пудра захар
  • половин чаена лъжичка лимонов сок
  • 3 чаени лъжици вода

Как се прави:

Разбийте с миксер белтъка, пудрата захар и лимоновия сок. Това ще отнеме около 5 минути. Може и на ръка, но ще е по-бавно и по-трудно. Трябва да получите бяла гъста кремообразна маса. Леко я разредете с вода до консистенцията на заквасена сметана. После намажете козунака и оставете няколко часа да стегне.

Захарна глазура

Захарното покритие ще бъде матово. Ако нанесете глазурата на тънък слой, тогава тя може да бъде леко полупрозрачна.

Ще ви трябват:

  • 200 г захар
  • 75 мл вода
  • 1 чаена лъжичка лимонов сок

Как се прави:

Изсипете захарта в тенджера и покрийте с вода. Поставете на умерен огън и разбъркайте с бъркалка, докато захарта се разтвори напълно. След това варете за около още 5-6 минути. За да проверите готовността, загребете малко с лъжица и потопете в ледена вода. Ако сиропът се е навил на еластична топка, време е да се свали от котлона. Добавете лимонов сок към него и поставете в съд с ледена вода. При непрекъснато разбъркване охладете до топло състояние. След това извадете от водата и бъркайте поне 5 минути, докато побелее. Ако глазурата е твърде гъста и трудна за нанасяне, добавете малко топла вода. Намажете върху козунака и оставете да изстине напълно.

Глазура шоколад и ядки

Тук е пък съвсем лесно: течен шоколад и малко от любимите ви ядки. Намажете козунака с шоколад, колкото намерите за добре, но все пак не прекалявайте. Не искате да направите 5-сантиметров слой. След това просто отгоре поръсете с ядки и готово. Ако е необходимо можете да ги натрошите, за да не са много големи парчетата и това е.

Глазура с кондензирано мляко

Друг вариант за нелепкава и не напукваща се глазура. Тя се приготвя за минути.

Ще ви трябват:

  • 4 супени лъжици прясно мляко
  • 6 супени лъжици кондензирано мляко
  • 2 чаени лъжички лимонов сок

Как се прави:

Смесете прясното, кондензираното мляко и лимоновия сок до гладкост. Масата трябва да е доста гъста. Намажете козунака и оставете да се втвърди за 3 часа.

Глазура от маршмелоу

Такава необичайна глазура перфектно запазва формата си, не се разлива надолу при нанасяне и не се разпада при рязане.

Ще ви трябват:

  • 100 г маршмелоу
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 1 супена лъжица олио
  • 100 г пудра захар

Как се прави:

Поставете маршмелоу в тенджера, добавете 1 супена лъжица лимонов сок и олио. Сложете на умерен огън. Разбъркайте, докато масата стане хомогенна. Отстранете от котлона, добавете останалия сок и пудра захар и разбъркайте. Веднага намажете с глазурата и оставете за няколко часа да стегне.

Шоколадова глазура

Вкусна ароматна глазура само с две съставки. Бързо се втвърдява и не се рони при нарязване.

Ще ви трябват:

  • 100 г черен шоколад
  • 10 г масло

Как се прави:

Разтопете шоколада на водна баня или в микровълновата. Разбъркайте старателно шоколада и маслото. Докато глазурата е още гореща, покрийте козунака с нея. Шоколадовата глазура ще се втвърди само за половин час.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град