новини детски

Начало | новини детски | Български ученици с голям успех на олимпиада по химия във Виетнам

Български ученици с голям успех на олимпиада по химия във Виетнам

Аз детето | 2014-08-04

Български ученици с голям успех на олимпиада по химия във Виетнам

Български ученици се пребориха за три бронзови медала на 46-ата Международна олимпиада по химия. Тя се проведе от 20 до 29 юли в Ханой, Виетнам. В нея се състезаваха 291 ученици от 75 страни. За страната ни това бе 45-то поредно участие.

Медалистите са Пенчо Бейков, който е 11 клас в НПМГ “Акад. Л. Чакалов”, София, Кристиян Георгиев – 11 клас - МГ “Гео Милев” в Плевен и Борис Митрев – 12 клас - СМГ “Паисий Хилендарски” в София. Ръководители на отбора ни бяха доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Учениците се състезаваха в два кръга – практически и теоретичен. На практическия кръг участниците работиха върху три експериментални задачи, а на теоретичния – решаваха 9 задачи от различни съвременни области на химията, съобщиха от информационния център на Софийския университет. Всеки от кръговете е с продължителност 5 астрономически часа. Всеки отбор включва четирима ученици във възрастова група 10-12 клас, подбрани от Националните комисии на всяка от страните участнички и двама ръководители.

Освен тримата медалисти в отбора на България тази година участва и Никола Павлов – 12 клас - ПМГ “Васил Друмев” във Велико Търново. В подготовката на отбора участваха преподаватели от ФХФ, членове на Националната комисия за провеждане на Олимпиадата по химия и опазване на околната среда.

Снимка: Софийски университет



Коментари
1 коментар

Диляна , 14 г.,

Публикувано на 04.08.2014

БРАВО!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град