новини детски

Начало | новини детски | 13-годишна шахматистка постига голям успех и печели златен медал

13-годишна шахматистка постига голям успех и печели златен медал

Аз детето | 2014-08-11

13-годишна шахматистка постига голям успех и печели златен медал

Младата пловдивска шахматистка Виктория Радева постигна поредния си значим успех в своята кариера. 13-годишната ученичка от СОУ „Никола Вапцаров” спечели 91-ия турнир „Петровская ладья”, който се проведе в Санкт Петербург и е със статут Купа на Русия. Момичето победи при девойките до 15 години, като тя бе в Санкт Петербург по покана на бившия световен шампион Ататолий Карпов и неговата школа.

В самата надпревара пловдивчанката записа 8,5 точки от 9 възможни, изпреварвайки втората шахматистка с цели 2 точки аванс. Решителна за огромния успех се оказа партията от 4-и кръг, в която Радева тотално надигра и съответно спечели срещу шампионката на Русия до 15 години Виктория Зайцева.

Личният треньор на Вики - Спас Кожухаров, остана изключително доволен от силната й игра, както и от качването на шахматния коефициент ЕЛО. Нашето момиче прибави 59 точки и надмина границата от 2000 - вече е с ЕЛО 2042. В турнира взе участие още едно българско дете – Валентин Митев от Плевен, който също успя да заеме първо място в групата си до 11 години с  актив от 7.5 точки.

Следващият турнир, в който Вики трябва да участва, е шампионатът  на Европейския съюз в Маленовице (Чехия) от 26 август до 4 септември.

Снимка: община Пловдив



Коментари
1 коментар

Диляна , ,

Публикувано на 11.08.2014

Браво!!! :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град