новини детски

Начало | новини детски | България също си има цяло коледно село и то се нарича Чавдар!

България също си има цяло коледно село и то се нарича Чавдар!

Аз детето | 2022-12-08

България също си има цяло коледно село и то се нарича Чавдар!

Село Чавдар, само на 70 километра от София, познато на всички с европейския си вид, за втора поредна година посреща гости от цялата страна през декември и се превърна в коледно селце. „Десетки хиляди посетиха селото през първата година. Началото беше много пищно и имаше доста посетители, очакваме още хора всеки уикенд до 1 януари включително. Хората, които искат да се уверят сами, да заповядат“, каза кметът на селото Григор Даулов.

Инициативата на общината „Коледното село на България – село Чавдар“ събира в уикендите гости и жители на селото, обединени от коледно настроение. Първият уикенд беше посветен на фолклора и българските традиции – показани бяха артинсталацията „Шевица“, картинна колекция „РОД® – Изкуството да съхраним родовата памет“ на Радина Росенова, магията, закодирана в българската шевица. Клубът за народни танци „Цоковци“ не остави никого равнодушен с прекрасните си изпълнения. Всеки желаещ можеше да се включи и в открития урок по народни танци.

Програмата за 10 декември предвижда мултимедийно представяне на книги с модератор Георги Бърдаров, хумористичен моноспектакъл на Здрава Каменова с участието на Наталия Цекова, концерт на рок-група Силует, работилница за деца – рисуване на гипсови фигури и украси за елха. На 11 декември в селото ще се приготвя паеля. От 14 до 17 часа посетителите ще могат да наблюдават и да се включат в кулинарното шоу на шеф Лъчезар Лачев и да участват в едновременното приготвяне на 100 порции паеля. Модератор на събитието ще е Георги Бърдаров.

Пълната програма на коледните уикенди в Чавдар може да се види на страницата на общината във Фейсбук. А празничната атмосфера със сигурност може да се усети на място.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град