важните неща

Начало | важните неща | Аз сърфирам безопасно в интернет

Аз сърфирам безопасно в интернет

Биляна Андонова | 2012-02-12

В днешно време всеки втори човек използва интернет. Освен това една трета от всички българчета използват тази световна мрежа. Това може да е хубаво от една страна, но и катастрофално от друга. Хубаво е, защото в интернет има много полезна информация, но е катастрофално, защото в тази бездънна бездна, интернет, има различни материали, които са с лошо съдържание. Поради тази причина всички хора трябва внимателно да подбират сайтовете, които посещават. Интернет използват най-различни хора – и лоши и добри, но за жалост останалите честни хора са много малко. Повечето хора са лъжци, измамници, но за жалост ние не можем да видим лицата им, защото ние в действителност общуваме с един монитор. Затова преди да се сприятелим с някого онлайн трябва да разберем малко повече за този човек. Не бива да се доверяваме на никого, защото можем да останем разочаровани или дори излъгани. Не трябва да пазаруваме от интернет, защото не знаем всичко ли ще бъде наред с нашата покупка. В някои случаи дори се стига до това, че след като сме платили цената на стоката не ни я доставят. Затова не бива да купуваме нищо преди да го видим на живо.

За децата най-добре е да посещават само сайтове за игри. Не трябва да се ровят така безразборно, за да не попаднат в някой нецензурен сайт. Родителите винаги трябва да знаят кои сайтове посещават децата им. На планетата Земя страшно много хора имат електронни пощи. Всеки ден на Земята се изпращат милиони писма. Всяко писмо има различно съдържание. Едни са добри, но има и много лоши писма, наречени спамове. Тях не бива да ги отваряме и четем, защото в тях освен текст, може да се съдържат и вируси, които могат да повредят компютрите ни. Затова трябва да бъдем много предпазливи.

Създадени са седем златни правила за по-лесно и по-нагледно запомняне на това какво да правим, за да сърфираме безопасно в тази бездънна бездна интернет.
1. За да използвам компютъра, трябва да поискам разрешение от родителите си.
2. Ще пазя в тайна от всекиго своите пароли.
3. Ще отварям е-мейли само от хора, които познавам.
4. Винаги ще казвам на родителите си, когато имам проблеми.
5. Ще използвам компютъра не повече от един час на ден.
6. Няма да давам името или адреса си на никого в Интернет.
7. Ще съгласувам с родителите си сайтовете, които посещавам.
Това са правила за децата от 3 до 12 години, но има и още правила, които се отнасят за възрастните.
1. Актуализиран антивирусен и софтуер за сигурност е необходимост.
2. Бъдете бдителни и следете интернет връзките на детето си: задаване на парола ще позволи на децата да сърфират в интернет само през времето, когато можете периодично да проверявате за техните онлайн дейности. Задаване на ясни правила за използването на компютрите.
3. Инструктирайте децата за интернет неприкосновеността на личния живот: те никога не трябва да предоставят лични данни и информация на непознати в интернет и социалните мрежи.
4. Контрол на уеб камерата, тъй като може лесно да се злоупотребява от страна на престъпници и непознати.
5. Изключете вашата уеб камера, когато не я използвате. Налице може да е зловреден код, чрез който външни хора да получат достъп до вашата уеб камера, без да знаете за това. Проверете дали уеб камерата е изключена, когато престанете да я използвате.
6. Накарайте децата да използват фотоапарат само за комуникация с известни на вас приятели и семейства.
7. Следете историята на браузъра, Ако детето ви е изтрило историята на браузъра, това е причина да си поговорите с него.
8. На Facebook, ако вие или вашето дете споделя на стената с "Всички" или "Приятели на приятели", тогава сте загубили контрола над данните си в социалната мрежа. Внимавайте, да ни би личните ви данни да се окажат достъпни за цял свят.
9. Информацията, публикувана в интернет, не изчезва никак лесно. Не смятайте, че когато изтриете снимка или дори целия си акаунт в социалната мрежа, те изчезват веднага. Снимки и информация може вече да са записани от някой друг компютър. Децата и родителите трябва да помислят два пъти, преди да публикуват каквито и да било снимки или други подробности в интернет.

След тези правила знам, че всеки човек ще се почувства по-сигурен, но не бива да забравяме, че всеки лош човек е хитър и подъл. Както е казал Робърт Луис Стивънсън в своя роман „Доктор Джекил и мистър Хайд” всеки от нас в мозъка си има добра и лоша страна, но в някои хора лошата страна е заела по-голямата част от ума им. За жалост не можем като доктор Джекил да разделим добрата от лошата страна в ума си. Поради тази причина не бива да лъжем или да престъпваме закона, докато сърфираме в интернет. Ако лъжем и нас ще ни лъжат. Както е казал народът „Прави това за другите, което искаш да правят те за теб”. Затова трябва да бъдем честни и почтени, но и много предпазливи.

Участва в конкурса "Аз и интернет"



Коментари
3 коментара

Маргарита , 12 г.,

Публикувано на 12.02.2012

Към редакцията: Много пъти съм се чудила как да разпознавам спамовете без да ги отварям.Можете ли да ми помогнете?

Нина , ,

Публикувано на 18.02.2012

Страхотно съчинение, Биляна! Браво! Според мен ще спечелиш първо място!

Елизабет Чавдарова, 12 г.,

Публикувано на 18.02.2012

Според мен съчинението ти СУПЕР!!! :) ^_^ :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град