новини детски

Начало | новини детски | 125 СУ „Боян Пенев“ откри своята първа математическа лаборатория

125 СУ „Боян Пенев“ откри своята първа математическа лаборатория

Аз детето | 2017-04-04

125 СУ „Боян Пенев“ откри своята първа математическа лаборатория

Днес 125 СУ „Боян Пенев“ представи своята първа смарт класна стая – иновативна математическа лаборатория. Дигиталната стая беше открита на официална церемония с участието на кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова. На събитието присъстваха и акад. Веселин Дренски, директор на Института по математика и информатика (ИМИ) към БАН, доц. д-р Евгения Сендова от ИМИ, акад. Петър Кендеров, председател на управителния съвет на Съюза на математиците в България, Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието – София-град, и ИТ блогърът Иван Ванков Gatakka.

Математическата лаборатория е финансирана от училището и училищното настоятелство „Хермес“ и е на стойност над 35 000 лева. Модерното оборудване в нея включва интерактивна touch-screen дъска и 30 работни места, всяко от които е снабдено с лаптоп. Това позволява индивидуална работа с всеки ученик, както и обучение в екип. Стените на лабораторията са боядисани с бои ESCREO и дават възможност да се ползват като допълнителни дъски за преподаване. До смарт стаята е обособена и специална зона за подготовка на отборите на училището за международни състезания по математика.

„Математическата лаборатория е първата, която реализираме в нашето училище, и за нас това е още една успешна стъпка в подкрепа на качественото образование и професионално развитие на възпитаниците ни“, каза Ирена Анастасова, директор на 125 СУ „Боян Пенев“. „Живеем в изключително динамичен свят, който изисква новаторски решения за адекватна подготовка на младите хора. Вярваме, че с помощта на дигиталната стая и дисциплините, които ще предложим от новата учебна година в профилираните паралелки с прием след 7-ми клас като математическа лингвистика, компютърно моделиране и изследователския метод на обучение „Наблюдение-хипотеза-доказателство“, ще развият у децата умения с широкоспектърно приложение като съобразителност, логическо мислене, взимане на бързи и креативни решения.“

В рамките на откриването ученици от 7-ми клас показаха нагледно функционалностите на дигиталната лаборатория, след което блогърът Иван Ванков Gatakka направи кратка презентация на тема „Дълбоката и тъмна мрежа“ и как да се предпазим от недоброжелатели в онлайн пространството. „Новите технологии доведоха до невиждан напредък, но наред с ползите от тях се появиха и хиляди реални рискове от страна на „електронни къртици“ от цял свят. Ето защо възпитаването на технически и други умения, съобразени с реалността, е не само необходимо, а задължително условие, ако искаме да осигурим една спокойна среда на децата ни“, коментира Gattaka.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град