интересно

Начало | интересно | 12 забавни факта за Свети Валентин, които вероятно не знаете

12 забавни факта за Свети Валентин, които вероятно не знаете

Аз детето | 2024-02-14

12 забавни факта за Свети Валентин, които вероятно не знаете

Направете своя празник на Свети Валентин още по-специален с тези 12 забавни факта за Деня на влюбените за деца. Обзалагаме се, че не знаете тези неща за Свети Валентин. Деца от всички възрасти ще се радват да научат тези факти и да изненадат приятелите и семейството си с нови знания!

1. Празник на любовта и приятелството

Денят на влюбените е празник на любовта и приятелството, който се отбелязва всеки 14 февруари.

2. Кого почита Свети Валентин?

Първоначално денят се празнувал в памет на Валентин, който бил затворен заради това, че извършвал женитби на влюбени млади двойки, когато сватбите били забранени от императора.

3. Свети Валентин символизира любовта

И от 1300 г. Свети Валентин се свързва с идеята за любов и романтика. Сега двойките започнаха да си разменят подаръци, цветя, картички и бонбони, за да изразят любовта си.

4. Кога за първи път се е празнувал ден на Свети Валентин?

За първи път ден на Свети Валентин е отбелязан от папа Геласий I през 496 г. сл. Хр. в памет на християнския мъченик свети Валентин от Рим. Денят се свързва с любовта през 14 век от Джефри Чосър, а през 18 век любовта започва да се изразява с подаръци.

5. Защо X означава целувка?

X се превърнал в символ за целувка през Средновековието, защото хората, които не можели да пишат, подписвали името си като X и го целували, за да покажат добра воля.

6. Червените рози са цветето на любовта

Червените рози са често срещани през този ден, защото са известни като „цветето на любовта“. Твърди се, че е любимото цвете на Венера, римската богиня на любовта и красотата.

7. Купидон се свързва с Деня на свети Валентин заради неговите сили

Купидон, очарователен херувим, който е син на Венера, се свързва с Деня на свети Валентин поради великолепните си способности, които карали хората да се влюбват.

8. В САЩ учителите получават най-много картички за Свети Валентин

Вярваме, че сред всички хора, които получават картички за Свети Валентин, учителите могат да получат най-много!

9. Всяка година се изпращат над 100 милиона картички за Свети Валентин

Всъщност над 145 милиона картички за Свети Валентин се изпращат на всеки 14 февруари, което го прави втория най-голям празник за размяна на картички веднага след Коледа.

10. Още отпреди много години шоколадът се смята за подходящ за лечение на разбито сърце

Още през 1800 г. лекарите предписват шоколад като лечение на онези, които са били разочаровани в любовта – затова шоколадовите бонбони са един от най-често срещаните подаръци по време на този празник.

11. Първата шоколадова кутия във формата на сърце

Ричард Кадбъри създава първата кутия за бонбони във формата на сърце за Свети Валентин през 1861 г. Той създава първата кутия шоколадови бонбони, които често купуваме като подаръци за Свети Валентин. Сега всяка година се купуват над 36 милиона кутии с шоколад във формата на сърце за Свети Валентин!

12. Патентът за телефона

Александър Греъм Бел всъщност подава заявка за патент за телефона на 14 февруари 1876 г.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град